Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Sinds dinsdag staken Spaanse artsen en verpleegkundigen door heel het land. Spaanse media spreken van de eerste artsenstaking in 25 jaar. De artsen verzetten zich tegen een nieuwe wet die bepaalt dat ze tijdens de noodtoestand, die weleens maanden kan duren, alle taken moeten uitvoeren die de overheid hen oplegt.

Inperken mogelijkheden
De artsen klagen dat de nieuwe wet hun rechten inperkt en de patiëntenzorg niet ten goede zal komen, omdat ze nu ook op afdelingen komen te werken waar ze nog nooit eerder hebben gewerkt.

Voor veel artsen was de nieuwe wet de druppel. Die maakt het ook mogelijk om personeel in te huren dat niet afkomstig is uit de EU of het zogeheten MIR-examen nog niet heeft gehaald. Dit examen heb je in Spanje nodig als arts om toegang te krijgen tot een positie als specialist.


Uitbuiting van het zorgpersoneel
De Spaanse artsen, die voor onbepaalde tijd op iedere laatste dinsdag van de maand staken, protesteren ook tegen de achteruitgang in de zorg en de uitbuiting van het zorgpersoneel. Als voornaamste problemen noemen ze personeelstekorten, lage salarissen en bezuinigingen op materiaal.


Geen extra salarisverhoging zorgpersoneel
In Nederland is de situatie niet veel beter. Het kabinet heeft laten weten niets te doen met een motie van PVV-leider Geert Wilders die vraagt om fors meer salaris voor zorgmedewerkers. Wilders omschreef de reactie van het kabinet als ‘schandelijke politieke spelletjes over de rug van de zorg’.

Bron: Buitenland, Zero HedgeINSpanje

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

23 januari 2021

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Body & Fit

Aanbevolen artikelen