Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Wetenschappers hebben ontdekt dat oleocanthal, een stofje in olijfolie, in staat is om kankercellen razendsnel, in een half uur tot een uur, dood te laten gaan, maar gezonde cellen met rust laat en deze niét beschadigt.

Geen geprogrammeerde celdood
De onderzoekers lieten oleocanthal los op kankercellen en zagen dat deze cellen binnen dertig minuten tot een uur het loodje legden. Daarmee konden de onderzoekers al uitsluiten dat oleocanthal de kankercellen doodde door een proteïne dat apoptose oftewel geprogrammeerde celdood in gang kon zetten, aan te vallen. Geprogrammeerde celdood kost namelijk tijd: tussen de 16 en 24 uur. De kankercellen reageerden veel sneller op oleocanthal.

 

Werking oleocanthal
Onderzoekers naar de werking van oleocanthal, ontdekten dat het stofje zich richtte op een klein blaasje in de kankercel. In dit blaasje zit al het afval opgeslagen dat de kankercel heeft verzameld. “Zodra je één van deze dingen openbreekt, gaat het mis,” stelt onderzoeker Paul Breslin. “Er komen enzymen vrij die er vervolgens voor zorgen dat de kankercel doodgaat”.


Gezonde cellen
De onderzoekers constateerden eveneens dat oleocanthal gezonde cellen, die ook zo’n blaasje met afval bevatten, met rust laat. Het stofje zorgde er alleen voor dat de levenscyclus van de gezonde cellen tijdelijk stopte. “Het stofje bracht ze als het ware in slaap.” Na een dag gingen de gezonde cellen weer aan het werk alsof er niets gebeurd was.

 

Nader onderzoek hard nodig.
De onderzoekers willen aantonen dat oleocanthal kankercellen in levende dieren kan doden en ervoor kan zorgen dat tumoren kleiner worden. Ook wil men achterhalen waarom kankercellen gevoeliger zijn voor oleocanthal dan gezonde cellen.


Bron: scientias.nl

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

24 oktober 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Body & Fit

Aanbevolen artikelen