22
Sun, Dec

Politiek & Maatschappij
Typography

NL Magazine Politiek - Het aantal daklozen in Nederland neemt steeds grotere vormen aan. Zo’n acht jaar geleden waren dat er ca 17.000 terwijl het aantal op dit moment de 30.000 overschrijdt. Het gross van de daklozen zwerft rond in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het wordt tijd dat de overheid, net als ongeveer tien jaar terug, opnieuw een nationaal actieplan opzet  om daklozen te helpen uit hun soms uitzichtloze situaties.

Huurprijzen rijzen de pan uit  
De ontwikkelingen op de woningmarkt zijn voor hen die met moeite rond moeten komen van het minimumloon of een uitkering terwijl er nauwelijks een verhoging is geweest van het besteedbaar inkomen, desastreus. De huren stijgen enorm, huizen worden voor veel mensen onbetaalbaar waardoor het aantal daklozen inherent stijgt. Men kan vaak de huur niet meer opbrengen. Sommigen gaan dan maar tijdelijk (maar hoe lang is tijdelijk) op een camping bivakkeren en anderen pakken de auto om in te slapen. De stap naar dakloosheid wordt dan al snel gezet.

Nationaal actieplan
Ongeveer tien jaar terug zette het ministerie van volkshuisvesting een nationaal actieplan op en stelde een fors budget beschikbaar voor gemeentenen zorgverzekeraars om gezamenlijk de dakloosheid terug te dringen. Men richtte toentertijd pensions op en er werden de nodige opvangplekken gecreëerd waardoor het aantal daklozen daalde.


Door stijgende de economie, de recente economische malaise en de inherente schrikbarende prijsstijgingen in vrijwel alle disciplines, producten en diensten, leiden opnieuw tot een massale stijging van het aantal daklozen; vrijwel een verdubbeling ten opzichte van enkele jaren geleden. een zorgwekkende en treurige ontwikkeling. De economie gaat echter weer de goede kant open laten we dus hopen dat deze ervoor kan zorgen dat men gemakkelijker aan een baan kan komen. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, is vooralsnog te vroeg om aan te tonen.  Eén ding staat echter vast, in een toch wel rijk Nederland zou niemand op straat moeten slapen vanwege geldproblemen.

Staatssecretaris Blokhuis is dan ook van plan om op korte termijn met gemeenten en woningcoöperaties rond de tafel te gaan zitten om te komen tot een oplossing van dit probleem. Het hebben van een huis is niet alleen het recht van mensen die zich dat financieel kunnen permitteren. Iedereen heeft recht op een dak boven zijn hoofd.

Jos de Jong

Quote

NOS politiek

e-Matching