20
Fri, Sep

Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine, Politiek & Maatschappij - NSC-leider Pieter Omtzigt doet de komende weken een stap terug wegens gezondheidsredenen. Dit komt door de hoge werkdruk en stress die Omtzigt de afgelopen maanden ervaarde.

Nicolien van Vroonhoven, Omtzigts nummer twee binnen NSC, zal tijdelijk zijn taken overnemen, waaronder zijn rol in het cruciale debat over Prinsjesdag.

Het is niet de eerste keer dat Omtzigt zich moet terugtrekken wegens oververmoeidheid. Eerder in zijn politieke carrière, tijdens zijn tijd bij het CDA, moest hij ook al regelmatig afstand nemen om te herstellen van een burn-out. In de aanloop naar zijn vertrek bij het CDA, en later tijdens de campagne voor zijn eigen partij NSC, waren er al tekenen van overbelasting. Hoewel hij eerder slechts korte perioden afwezig was, kondigt hij nu aan enkele weken rust te nemen.

Binnen NSC maken medestanders van Omtzigt zich zorgen over zijn gezondheid, schrijft EW Magazine op basis van interne bronnen. Verschillende partijgenoten geven aan dat Omtzigt “tegen zichzelf in bescherming moet worden genomen.” Sommigen binnen de partij sluiten niet uit dat hij op termijn zelfs helemaal zou kunnen stoppen als fractievoorzitter en politiek leider. Dit zou grote gevolgen hebben voor de partij, gezien Omtzigts centrale rol.

Moeilijke periode

Volgens bronnen binnen NSC heeft Omtzigt de laatste weken een moeilijke tijd achter de rug, meldt EW Magazine. De kritiek op zijn optreden tijdens de slotfase van de begrotingsbesprekingen in het kabinet zou zwaar op hem hebben gedrukt. Er werd in de media gesuggereerd dat Omtzigt emotioneel reageerde en zich herhaaldelijk terugtrok uit de besprekingen, wat leidde tot frustratie bij andere coalitiepartners. Bovendien voelde hij zich naar eigen zeggen de afgelopen tijd onbegrepen door zowel politieke collega’s als de buitenwereld.

Op welke termijn Omtzigt terugkeert, is nog onduidelijk. Een mogelijkheid is dat hij na een rustperiode terugkeert als ‘backbencher’, waarbij een ander Kamerlid de leiding overneemt. Omtzigt zou zich in dat scenario meer op de achtergrond kunnen richten op het coachen van minder ervaren Kamerleden.

Bron: EW Magazine.

Quote

NOS politiek

e-Matching