Politiek & Maatschappij
Typography

Vanaf 2025 ook een Canadese wandelroute van Normandië naar Duitsland - NLMagazine - Op 29 mei is in Retranchement een ‘Vector of Memory’ onthuld door de kinderburgemeester van de gemeente Sluis en de oudste en jongste bewoner van het dorp.

De Vector markeert het startpunt van de nieuwe wandelroute ‘In de Voetsporen van de Canadese Bevrijders’, onderdeel van de Liberation Route Europe. Tijdens de bijeenkomst volgde de primeur dat Europese subsidie is ontvangen voor uitbreiding van de route. Vanaf 2025 kunnen de Canadese bevrijders worden gevolgd van Normandië naar Duitsland. De feestelijke avond werd afgesloten met opening van de foto-expositie ‘1940-1945 Retranchement-Terhofstede’ in Dorpshuis D’Ouwe Kerke.

‘Vector of Memory’ in Retranchement

In heel Europe markeren grote en kleine ‘Vectors of Memory’ belangrijke gebeurtenissen langs de Liberation Route Europe. Wie de QR-code op de Vector in Retranchement scant, leest het verhaal van de brug die de Royal Canadian Engineers eind oktober 1944 bouwden over het Uitwateringskanaal. De ‘Hickman Bridge’ werd vernoemd naar hun gesneuvelde sergeant.

‘Wandelen in de Voetsporen van de Canadese Bevrijders’

De nieuwe route loopt dwars door Nederland, van Zeeland naar Groningen, en vertelt over de belangrijke rol van Canadese militairen bij de bevrijding van Nederland. Met aandacht voor de nauwe samenwerking met andere legers, zoals de Polen, Britten en Fransen. Ook wordt stil gestaan bij hoe burgers de strijd beleefden. De route maakt deel uit van de Liberation Route Europe, door de Raad van Europa erkend als Culturele Route. Meer dan 10.000 kilometer aan routes langs plekken en verhalen in heel Europa die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. De routeplanner op www.liberationroute.com en de app van de Liberation Route Europe tonen alle routes en vertellen onderweg over historische plekken.

Canadese wandelroute van Normandie naar Duitsland

Tijdens de bijeenkomst in Retranchement maakte Marc Kocken, lid Raad van Toezicht van LRE Foundation, bekend dat Europese subsidie is ontvangen voor uitbreiding van de Canadese route. Vanaf 2025 kan de hele opmars van de Canadese bevrijders worden gevolgd van Normandië tot aan Noord- Duitsland. Met onderweg vele verhalen die vertellen over de strijd die Canadese soldaten leverden voor onze vrijheid. De internationale, Canadese route wordt gerealiseerd door Juno Beach Centre, For Freedom Museum, Liberation Route France en LRE Foundation. Namens de Canadese Ambassade sprak Militair Attaché col. Marc Lafortune zijn waardering uit voor het initiatief.

Quote

NOS politiek

e-Matching