Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Politiek & Maatschappij, Lifestyle & Gezondheid - De lockdown die tot 14 januari over ons land is afgeroepen raakt vele mensen. Het bedrijfsleven krijgt opnieuw een ‘knal voor de kop’, gezellige Kerstdagen in familiekring zijn wederom onmogelijk, kerstevenementen, kerstmarkten, kerstdinners bij familie of buitenshuis behoren ook dit jaar tot het verleden.

Kamerlid Wybren van Haga (Belang van Nederland) heeft geen goed woord over voor. “De boel wordt weer afgesloten. De ziekenhuiscapaciteit wordt niet uitgebreid, er is een totaal gebrek aan zorginvesteringen. Noch in IC-bedden en het aanstellen van IC-verpleegkundigen, noch in een noodplan om bij een grote extra belasting onorthodoxe maatregelen te nemen, zoals het inrichten van noodziekenhuizen”, aldus Van Haga.

De sociaal economische gevolgen worden desastreus en zijn vrijwel niet meer te overzien. Het bedrijfsleven en, in deze tijd met name het MKB en de horeca krijgen het zwaar te verduren. Na alle rampzalige maatregelen die hen al maanden lang het water tot aan de lippen heeft doen staan en waarin vele ondernemers het loodje hebben ‘moeten’ leggen, krijgt men opnieuw een economische ‘knal voor de kop’. En dat in de decembermaand, een maand die veel goed had kunnen maken voor alle eerder geleden schade, verliezen die dus nu alleen maar groter worden. Hoe houdt het MKB zich staande, wat blijft er over van de middenstand, wat wordt over enige tijd het straatbeeld als ons kabinet besluit ons land weer tijdelijk even open te gooien, wachtend op de volgende uitbraak.

Het staat zo langzamerhand wel vast dat we corona nooit meer kwijtraken en als elke nieuwe uitbraak dit soort maatregelen behelst, is het einde zoek en/of ‘breekt de pleuris uit’ om het maar even plat te zeggen. Ondernemersland wordt keihard geraakt.

“Mensen voelen zich thuis opgesloten en snappen het coronabeleid niet meer. Men mist een uitlaatklep in de kroeg, club of in het weekend langs de lijn. Jongeren verliezen hun jeugd en lopen leerachterstanden op. Ouderen raken in een isolement”, aldus Van Haga. “Zowel de medische- als economische nevenschade van dit paniekvoetbal is niet te overzien.”

Jos de Jong
Bron: BvN

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching