NLMagazine Maatschappij, geschiedenis - Deze bunkers zijn gebouwd om de Afsluitdijk te beschermen tegen vijandelijke aanvallen. Ze gelden als de enige plek in Europa waar de Duitse Blitzkrieg (1940) een halt is toegeroepen. Een kleine groep van slechts 250 Nederlandse soldaten kreeg het voor elkaar om een leger van 15.000 Duitsers tegen te houden.
De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is reeds bekend en ook deze nederzetting is op den duur overgenomen door de toenmalig bezetter. De vaste collectie van het Kazemattenmuseum gaat door op deze historie en vertelt het verhaal van de bezetting en de bevrijding.
Waterkering
Dit diverse museum geeft eveneens een inkijk in de realisatie van de Afsluitdijk. Onze nationale waterkering tussen, Noord-Holland en Friesland, sluit het IJsselmeer af van de Waddenzee. De dijk zorgt met een snelweg voor een betere verbinding tussen beide provincies. Ook beschermt het kustplaatsen tegen waterstijging en eb en vloed. In 1921 wordt het plan om de dijk van 32,5 km lang te maken gerealiseerd.
Het terrein
In het Kazemattenmuseum is een grote verzameling objecten die het verhaal van begin vorige eeuw vertellen. Laat je meeslepen in de persoonlijke ervaringen van de soldaten tijdens het beschermen van hun land. Het museum bestaat uit vijf kazematten, wat vrij vertaald bunker in het Duits betekent. Een groot verschil is wel dat de wanden aanzienlijk minder dik zijn, dat scheelt een goede drie meter. Verder bevinden zich op het terrein drie Duitse onderkomens en een Duitse bunker.
Frisse kijk
In 2016 heeft het museum deels een make-over gehad. Hierdoor wordt het verhaal chronologisch verteld aan de hand van beeldmateriaal. Ook dit jaar zal weer een deel van het museum een opknapbeurt krijgen zodat bezoekers zelfstandiger over het terrein kunnen lopen.
Meer weten?
Bekijk dan de mini-docu èn bezoek de website van het museum. Veder treft u hier nog een aantal interessante beelden aan.