Children work at a granite mine in Burkina Faso in 2020. UNICEF is working to withdraw and educate children aged 3 to 12 and place young people aged 14 to 17 in training. PHOTO:UNICEF/Frank Dejongh
NLMagazine Mens en maatschappij - Op 2 december 1949 werd de resolutie ter afschaffing van mensenhandel aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties ter bestrijding van de handel in personen en van de exploitatie van de prostitutie van anderen (resolutie 317(IV) van 2 december 1949). Jaarlijks wordt op deze dag de afschaffing van slavernij gevierd.
De dag is ook gericht op het uitbannen van moderne vormen van slavernij, zoals mensenhandel, seksuele uitbuiting, kinderarbeid, gedwongen huwelijken en de gedwongen rekrutering van kinderen voor gebruik in gewapende conflicten. Nog steeds zitten 21 miljoen mannen en vrouwen gevangen in slavernij over de gehele wereld. Daarnaast zijn meer dan 150 miljoen kinderen het slachtoffer van kinderarbeid, goed voor bijna een op de tien kinderen over de hele wereld.
Slavernij is niet alleen een historisch relikwie
Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) zijn wereldwijd meer dan 40 miljoen mensen het slachtoffer van moderne slavernij. Hoewel moderne slavernij niet in de wet is gedefinieerd, wordt het gebruikt als een overkoepelende term voor praktijken zoals dwangarbeid, schuldslavernij, gedwongen huwelijken en mensenhandel. In wezen verwijst het naar situaties van uitbuiting die een persoon niet kan weigeren of verlaten vanwege bedreigingen, geweld, dwang, misleiding en / of machtsmisbruik.
De IAO heeft een juridisch bindend protocol aangenomen ter versterking van de wereldwijde inspanningen om dwangarbeid uit te bannen, dat in november2016 in werking is getreden.
Bron: United Nations