Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Politiek & Maatschappij - Bij de Conferentie over de Toekomst van Europa kunnen burgers uit alle lidstaten via debatten en een online platform meepraten over de toekomst van Europa. Zo ook over de toekomst van de Europese democratie. Welke bevoegdheden moet de Europese Unie hebben? Wie neemt de besluiten en hoe worden die democratisch gecontroleerd?

Wanneer we kijken naar ons eigen land, zijn de Nederlandse en Europese politiek veel meer met elkaar verweven dan in eerste instantie vaak wordt gedacht. Zo kan de Europese Unie ingrijpen wanneer lidstaten niet voldoen aan de Europese waarden, maar dit geldt ook andersom.

Inmiddels worden meer dan de helft van onze nieuwe wetten en de Nederlandse geopolitieke positie grotendeels bepaald door het Europees beleid. Dit wordt echter niet zomaar door de Europese Unie opgelegd. Gekozen Nederlandse vertegenwoordigers beslissen mee over Europese wetgeving en kunnen indien gewenst zelfs radicaal ingrijpen.

De rol van nationale parlementen
Om optimaal van deze mogelijkheden gebruik te maken, is het belangrijk dat nationale politici voldoende op de hoogte zijn van wat er in de Europese Unie speelt. Zijn er voldoende middelen voor nationale parlementen om Europees beleid te beïnvloeden? En andersom? Is het proces van de totstandkoming en implementatie van Europees voldoende transparant? En is er sprake van concurrentie tussen de Europese Unie en nationale parlementen, of juist van samenwerking? Op deze vragen zal tijdens het debat van maandag 29 november 2021 dieper worden ingegaan.

De inleiding van het debat zal worden verzorgd door lector Changing Role of Europe op de Haagse Hogeschool Mendeltje van Keulen. Het panel bestaat verder uit Follow the Money-onderzoeksjournalist Peter Teffer en PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten. De moderator van het debat is Stéphane Alonso. Het laatste panellid wordt te zijner tijd toegevoegd. De Conferentie over de Toekomst van Europa is een door burgers aangestuurde reeks debatten en discussies, waar mensen uit heel Europa hun ideeën kunnen delen over verschillende thema's, zoals het klimaat en de Europese democratie. De conferentie wordt georganiseerd door middel van Europese burgerpanels en plenaire vergaderingen. Wil jij ook jouw ideeën over Europa delen? Dit kan op het digitale platform!

Meer informatie 
Maandag 29 november 19:15 - 20:45 uur, livestream en Nieuwspoort. Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland, in het kader van de Conferentie over de Toekomst van Europa.

Wilt u meer informatie, ga dan naar Meer informatie 

Dit debat wordt via een livestream uitgezonden. Uw aanmelding dient als registratie en biedt ons de mogelijkheid om u op de hoogte te houden van ontwikkelingen in de aanloop naar het debat. Op de dag van het debat sturen wij de link naar de livestream van het debat naar uw e-mailadres.

Naast de livestream is er een beperkt aantal plekken in de zaal beschikbaar. In verband met de nieuwe maatregelen van de overheid zal u bij de ingang van Nieuwspoort gevraagd worden om uw coronatoegangsbewijs te laten zien. Als u zich heeft aangemeld om in de zaal aanwezig te zijn ontvangt u uiterlijk vrijdag 26 november bericht of u een plek toebedeeld hebt gekregen.
Wilt u zich aanmelden? Ga dan naar het Aanmeldformulier

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching