Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Maatschappij - Bij Marktplaats vinden we veiligheid super belangrijk. En daar kan jij ons mee helpen. Hoe? Ga voorzichtig om met je gegevens én handel je transacties zoveel mogelijk af op Marktplaats. Want soms gebeurt het dat oplichters je bewust weglokken naar andere platformen, zoals WhatsApp bijvoorbeeld. Daar waar Marktplaats je geen veilige omgeving kan bieden.

Hoe werkt fraude via WhatsApp?

1. Smoes
De oplichter gebruikt een smoes om je naar WhatsApp te lokken. Of hij stuurt je direct een bericht op WhatsApp (of via een SMS) omdat je telefoonnummer bij de advertentie staat.

2. Nep-betaalverzoek
De oplichter stuurt je via WhatsApp een link met een nep-betaalverzoek en vraagt bijvoorbeeld om een klein bedrag over te boeken, zogenaamd ter controle.

3. Nep-website
Deze link gaat niet naar de website van iDEAL, Tikkie of een bank, maar naar een nep-website. Deze site lijkt veel op de echte site.

Zo kun je fraude via WhatsApp voorkomen.
Op ons platform hebben we veel maatregelen genomen om fraude te voorkomen. Voer daarom al je gesprekken met de (ver)koper via Berichten in de Marktplaats-omgeving. Lees al onze tips om veiliger te kopen en te verkopen op Marktplaats. Maar ook wat je moet doen als je toch bent opgelicht.

Naar alle tips

Quote

NOS politiek

e-Matching