'Belangrijk voor toekomst van het herdenken' - NLMagazine Maatschappij - De Waalsdorpervlakte en het Oranjehotel worden zaterdag uitgeroepen tot Rijksmonument. In de Tweede Wereldoorlog zaten 25.000 Nederlanders opgesloten in het Oranjehotel, de gevangenis in Scheveningen. Ruim tweehonderd van de gevangenen werden uiteindelijk gefusilleerd op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte.
De twee plekken zijn belangrijk in de Nederlandse geschiedenis, of zoals een kenmerkende slogan uit die tijd luidde: 'In deze bajes zit geen gajes, maar Hollands glorie potverdorie!'
Oranjehotel
De naam Oranjehotel is misschien een vreemde naam voor een gevangenis. Het is dan ook meer een geuzennaam die tijdens de oorlog is ontstaan, verwijzend naar de verzetstrijders die hier gevangen zaten. In het Oranjehotel zaten mensen gevangen die onder normale omstandigheden nooit in een gevangenis terecht zouden komen.
'Behalve de vele politieke gevangenen zaten er hier economische delinquenten, zoals werkweigeraars, dieven, illegale slachters en zwarthandelaars, maar ook homoseksuelen, vrijmetselaars, Jehova's getuigen, Roma, Sinti en 2.200 Joden, waarvan vijfhonderd kinderen', vertelt Ilse Raaijmakers, historicus en onderzoeker bij ARQ Kenniscentrum Oorlog.