Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Politiek & Maatschappij - Vorig jaar werden bij buurtbemiddelingsorganisaties zo’n 20.000 conflicten tussen buren gemeld, een toename met 2500 ten opzichte van 2019. De coronacrisis blijkt grote impact te hebben op de leefbaarheid. Vooral in grote steden, waar mensen dichter op elkaar wonen, hebben buren meer last van elkaar.

Geluidsoverlast was het meest gemelde probleem, zo komt naar voren uit de jaarlijkse benchmark ‘Buurtbemiddeling van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid’ (CCV). Halverwege vorig jaar liet de organisatie al weten dat buurtbemiddelaars die zomer meer overlastmeldingen verwachtten. Niet veel later bleek die voorspelling dus uit te komen.

Geluidsoverlast
Geluidsoverlast was het grootste probleem. Het regende klachten, bijvoorbeeld over te harde muziek, spelende kinderen en verbouwingen. “Nu iedereen door de coronamaatregelen meer thuis zit en veel online vergadert, merkt iedereen ook meer van zijn buren. Je gaat je ergeren aan geluiden die er altijd al waren, maar nu opvallen omdat je de hele dag thuis werkt. Als daar dan nog de herrie van een klussende buurman bovenop komt, neemt het woonplezier in rap tempo af. Aan geluidsoverlast kun je moeilijk ontsnappen”, aldus Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling en woonoverlast bij het CCV.

Buurtbemiddeling
In zeven op de tien gevallen werd het conflict opgelost. “Ondanks dat ook het werk van buurtbemiddelingsorganisaties moeilijker werd omdat mensen door de coronamaatregelen niet fysiek bijeen konden komen, zijn de meeste meldingen opgepakt”, aldus Herder. In plaats van de bel aan de voordeur, werden inwoners bijvoorbeeld per brief, telefoon of videobellen benaderd.
Inmiddels bieden 300 gemeenten (85 procent) buurtbemiddeling aan. Volgens Herder is het van belang dat gemeenten en woningcorporaties blijven investeren in die dienst. “Snijden in de financiering van buurtbemiddeling kan leiden tot meer meldingen bij de politie, woningcorporaties of gemeenten. Op termijn werkt dat contraproductief en kostenverhogend, want buurtbemiddelaars voorkomen veel arbeidsintensievere procedures die de inzet van dure professionals vragen.”

Bron: Niobe Moen, Gmeentenu

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching

Kranten ad