18
Wed, Dec

Politiek & Maatschappij
Typography

NL Magazine Politiek & Maatschappij - De nieuwe spoedwet die coronamaatregelen vanaf 1 juli voor een jaar moet vastleggen, lijkt vertraging op te lopen. “Het streven is de wet deze maand nog in te dienen bij de Kamer”, aldus minister Grapperhaus. Echter, de Kamer heeft ook tijd nodig voor de behandeling, dus of die wet er even snel voor die tijd doorgedrukt kan worden, is niet geheel zeker.

Het voorstel voor de spoedwet is weliswaar door de ministerraad goedgekeurd maar er is nogal wat kritiek met name na het afgelopen weekend waar het bijvoorbeeld op de Dam behoorlijk uit de hand liep. “Er wordt nu hard gewerkt zodat die aandachtspunten kunnen worden verwerkt, de wet vervolgens naar de Raad van State kan zodat de wet bij de Kamer kan worden ingediend,” lichtte Grappenhaus het vervolg toe tijdens een overleg.


Anderhalvemetermaatschappij blijvend?
Het coronaproof maken kan wel eens een vervelende tijd met zich meebrengen. Immers het inmiddels veelbesproken RIVM hanteert bepaald niet voor iedereen prettige richtlijnen om menselijk contact te voorkomen. Gemeenten en bedrijfsleven moeten daar ook nog eens terdege controle op uitoefenen.

De aanpassingen lijken tijdelijk, maar als het coronavirus langer aanwezig blijft zoals vrijwel elke viroloog verwacht (maar waar absoluut geen enkele zekerheid over bestaat), krijgt, zoals men dat zo mooi verwoordt ‘de impact op de inrichting van de leefomgeving en openbare ruimte in gemeenten een blijvender karakter’. Ofwel, de anderhalvemetermaatschappij wordt een blijvend feit voor in ieder geval een jaar! De coronacrisis is een wake-up-call en dus moet er een nieuwe wetgeving voor de reguliere omgevingsregeling komen.
Het leven in een anderhalvemetermaatschappij noemen we  ‘Het Nieuwe Normaal’. Normaal? Mijn neus, say no more! Laten we aub allemaal hopen dat het zo ver niet komt; te grijs voor woorden.

 

Democratie, vrijheid, dictatuur
De grondwet moet hiervoor worden aangepast. Maar met een ‘anderhalvemetermaatschappij’, en een  ‘handen-thuis-maatschappij’ wordt ons leven er bepaald niet prettiger op. We hebben een grondwet die moet worden nageleefd en daar staat niets in vermeld over de noodzaak van een regering om een angstmaatschappij te stimuleren. Er staat wèl in vermeld dat we een democratische bestel en vrijheid hebben.
Stel je toch voor dat je gedurende een jaar niemand meer mag knuffelen op straffe van een boete, misschien ook wel op straffe van gevangenis als er sprake is van recidive en dat je hiervoor ook nog eens een strafblad riskeert. Het moet allemaal niet veel gekker worden! Hoezo democratie en vrijheid… het begint zo langzamerhand op dictatuur te lijken hier.


Het streven blijft juni
Vooral oppositiepartijen willen intensief naar de nieuwe coronawet kijken. Wat staat ons immers allemaal te wachten… Van het even snel invoeren kan dus geen sprake zijn. Grapperhaus: “Het streven is nog steeds om dat in de maand juni te doen”. Dat is best wel snel, zeker voor de invoering van een voor iedereen nogal behoorlijk vrijheidsbeperkende wet we. Een nieuwe wet invoeren gaat meestal met heel veel tijd gepaard, dus nu even snel een voor iedereen ingrijpende wet er doorheen jagen zonder intensieve behandeling, is niet verstandig. “Dit betekent dat wij in een vluggertje – en dat wilden we nou juist niet – de wetgeving moeten afronden”, reageerde PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. “De wet gaat over grondrechten en over lokale democratie, dit moet echt zorgvuldig gebeuren.” Ook de SP sloot zich daarbij aan bij een ‘winstwaarschuwing’ voor het kabinet.


Onduidelijke noodverordening
SGP’er Kees van der Staaij. “We kunnen wel zeggen dat we uitgebreid de tijd willen nemen – dat wil ik ook heel graag – maar tegelijkertijd willen we ook niet dat de situatie met een krakkemikkige noodverordening voortduurt.” De Kamer zit dus duidelijk met een dilemma, ook al omdat er al veel langer kritiek bestaat dat de huidige situatie niet grondwettelijk is.


Onduidelijkheid coronaboetes
Volgens de PvdA is er veel onduidelijkheid over de coronaboetes vooral omdat er ondeugdelijkheden en onjuiste beschrijvingen in de processen-verbaal staan vermeld. De wetgeving is onduidelijk waardoor het eigenlijk te gek voor woorden is dat er grote groepen BOA’s op pad worden gestuurd voor handhaving waarvan de inhoud niet deugdelijk genoeg zijn. De handhaving met boetes lijkt dan ook voorlopig zijn langste tijd te hebben gehad. Ook vakbond BOA-ACP spreekt haar zorgen uit en heeft al eerder gemeld dat zij meent dat het voor de buitengewoon opsporingsambtenaren vanaf 1 juni a.s. wel heel lastig gaat worden.


Jos de Jong
Bron: Gemeentenu

Quote

NOS politiek

e-Matching