Economie & Duurzaamheid
Typography

57 procent wil verduurzamen vanuit financieel oogpunt

NLMagazine Economie/Duurzaamheid - Maar liefst 63 procent van de Nederlandse huizenbezitters denkt weleens serieus na over het verduurzamen van hun woning. Dit blijkt uit een onderzoek van Offerteadviseur onder 1.022 Nederlanders van achttien jaar en ouder met een huur- of koopwoning, uitgevoerd door Panelwizard. Voor bijna zes op de tien ondervraagden zijn financiële overwegingen de voornaamste reden om hun woning te ‘vergroenen’.

Vergeleken bij vorig jaar zegt 55 procent van de respondenten zelfs positiever te staan tegenover energiebesparende maatregelen, zoals een warmtepomp of zonnepanelen. De bereidheid tot een eventuele verduurzaming van de woning nam het sterkst toe onder veertigers (66 procent), maar ook jongeren tot dertig jaar scoren hoog; 65 procent. “Het lijkt erop dat jongeren steeds kritischer kijken naar het energieverbruik van hun eigen huis of huurwoning”, zegt Ibrahim Agdere van Offerteadviseur. “Bovenstaande ingrepen zijn niet goedkoop en het duurt vaak jaren voordat je ze als consument hebt terugverdiend. Vaak zijn dertigers minder kapitaalkrachtig dan oudere generaties. Dat zij deze dure maatregelen overwegen, laat zien dat de verduurzaming van een woning niet alleen maar een financiële kwestie betreft.”

Duurzaamheid
Ondanks de grote bereidheid om energiebesparende maatregelen te treffen, heeft het overgrote deel van de respondenten zijn twijfels over de financiële haalbaarheid daarvan. Zo stelt maar liefst 72 procent van hen dat dit voor de gemiddelde consument niet te betalen is. Onder jongeren tot dertig jaar bedraagt dit percentage slechts 59 procent. Agdere: “Ik begrijp deze twijfels. Om je huis een energielabel op te laten schuiven, ben je als consument ongeveer vijfduizend euro kwijt. Dat is voor veel mensen een (te) grote investering. Er zijn echter vanuit de Rijksoverheid veel subsidies beschikbaar. Wanneer je bijvoorbeeld besluit een zonneboiler of warmtepomp aan te schaffen, kom je al snel in aanmerking voor een subsidie tot duizend euro. Ook de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH), die vanaf 2 september weer openstaat, kan voor veel mensen net het extra zetje geven om te gaan verduurzamen.”


Energieneutraal
Opvallend genoeg hebben de ondervraagden grote twijfels bij de haalbaarheid van een volledig energieneutraal huis. Zo stelt driekwart van de Nederlanders dat hun woning nooit helemaal energieneutraal zal zijn. Wederom zijn dertigers het positiefst gesteld. Maar liefst 37 procent van hen verwacht dat hun huis in een zogenaamde ‘nulwoning’ zou kunnen worden getransformeerd. Agdere: “Voor de meeste mensen is het inderdaad een herculestaak om hun woning volledig zelfvoorzienend te maken. Maar dit is geen goede reden om er niet mee aan de slag te gaan. Alle kleine beetjes helpen en ondanks dat de woning niet gelijk volledig energieneutraal is, heeft het al snel voordelen voor het milieu en levert het een kostenbesparing op.”

Over Offerteadviseur
Offerteadviseur is een onafhankelijke website waarop iedereen offertes kan aanvragen en vergelijken voor ieder soort klus in, op of rondom het huis. Jaarlijks voorziet het platform voor bijna een miljoen bezoekers van kostenindicaties en allerlei handige informatie over verbouwingen en allerlei soorten klussen. Daarnaast vind je op het platform tips en advies over het opstellen en vergelijken van offertes.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van Offerteadviseur onder 1.022 Nederlanders van 18 jaar en ouder met een koop- of huurwoning. Bij de selectie van de respondenten is rekening met gehouden met representatieve spreiding wat betreft geslacht, leeftijd, gezinssituatie, arbeidsparticipatie, opleiding en provincies. Bij het beantwoorden van de stellingen had men de keuze uit de opties eens of oneens.

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

28 maart 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue