22
Sun, Dec

Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Duurzaamheid - Ondanks het verbod op de handel in gloeilampen branden er in Nederlandse huizen nog 65 miljoen ouderwetse peertjes. Dit blijkt uit een analyse van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal van het nieuwe HOME onderzoek. 20 Procent van de huishoudens heeft helemaal geen gloeilampen meer. De rest heeft gemiddeld nog 11 gloeilampen in gebruik en 4 als reserve. Milieu Centraal adviseert om per direct over te gaan op ledverlichting.

“Het blijven gebruiken van gloeilampen is een gemiste kans voor het milieu en de eigen portemonnee”, zegt Kirsten Palland van Milieu Centraal. “Alle 65 miljoen vervangen door zuinige led- of spaarlampen scheelt per jaar 970 miljoen kWh, evenveel als het elektriciteitsverbruik van alle huishoudens in gemeente Rotterdam. Het vervangen van de resterende 11 gloeilampen door ledlampen bespaart een huishouden 30 euro per jaar aan stroom.” 

Nog steeds te koop

Het in de handel brengen van gloeilampen voor huishoudens is sinds 2012 in Europa verboden, omdat ze onnodig veel energie verbruiken. Een ledlamp is 80 procent zuiniger dan een gloeilamp. Producenten weten dit verbod nu nog te omzeilen door op de verpakking een symbool met een hamertje te zetten, wat betekent dat de lamp niet bedoeld is voor huishoudens maar voor professionele toepassingen, zoals de verlichting op een bouwplaats. Vanaf 27 februari is ook dit verboden en zal er definitief afscheid genomen moeten worden van de gloeilamp.

Warm licht

Veel mensen houden vast aan de gloeilamp, omdat ze denken dat er geen zuinig alternatief is voor hun specifieke lamp of armatuur. Ze zien op tegen de hogere aanschafprijs of denken dat ledlampen alleen te verkrijgen zijn in koude lichttonen. Dat was in de beginjaren het geval, maar tegenwoordig is er een keur aan ledlampen beschikbaar. Geschikte alternatieven voor specifieke armaturen zijn te vinden bij lichtspeciaalzaken of op internet. Voor wie denkt dat er niets boven het ouderwetse peertje gaat, zijn er zelfs retro ledlampen met een gloeidraad op de markt.

Niet wachten

Milieu Centraal adviseert mensen om direct de gloeilampen te vervangen, en niet te wachten totdat ze stuk zijn. Zeker de lampen in de woonkamer en de keuken, die branden de meeste uren per dag. Lang met spullen doen is meestal goed voor het milieu, maar dat geldt niet voor de energieverslindende gloeilampen. “Ledlampen zijn goedkoper in de aanschaf, omdat ze veel langer meegaan. Zo vervangt een ledlamp van 25.000 branduren maar liefst 25 gloeilampen die elk duizend uren branden”,  aldus Palland.

Quote

Economie nu.nl

22 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching