NLMagazine Economie - Ruim 200 Groningse en Drentse boeren hebben afgelopen dagen een megaclaim van de fiscus ontvangen. Eind jaren '90 hebben zij namelijk met subsidie een productiebos laten planten. De Belastingdienst wil nu echter flink wat geld terugkrijgen voor dit project. Het project werd in overeenstemming met de overheid gedaan.
Hoezo moeten boeren de Belastingdienst betalen?
Het Dagblad van het Noorden schrijft het volgende over de kwestie: 'Het landbouwministerie verzekerde de boeren die meededen aan bosprojecten destijds dat de percelen de bestemming landbouwgrond houden en geen bosgrond zouden worden. De tijdelijke boomteelt werd gezien als vervangend akkerbouwgewas. Een belangrijke afspraak want landbouwgrond is veel meer waard en na verkoop kan daar flink aan worden verdiend. Een boer betaalt geen inkomstenbelasting over de winst die hij maakt op zijn akkers (landbouwvrijstelling).'
Maar de Belastingdienst oordeelt dus anders. Zij is van mening dat deze boeren al jaren op een bestemmingsplan van een bos leefden en dat de landbouwvrijstelling voor hen niet geld. Normaliter betaalt een Nederlandse boer geen inkomstenbelasting over de gemaakte winst over zijn akkers.
Diverse takken van de Nederlandse overheid denken dus anders over de kwestie, met als gevolg dat boeren nu aanmaningen ontvangen van de fiscus.
Bron: NieuwRechts