Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Duurzaamheid - Deze week vielen twee van onze grote afnemers van groente en fruit af terwijl de oogst recordhoeveelheden bereikte. We hebben daarom bij de kas in Rijsenhout een groentestal aan de weg geopend en zo kregen de 50 kg bonen, 50 kg komkommers en 50 kg courgettes alsnog een bestemming.

De bramenoogst was vorig weekend 40 kg en dit weekend 25 kg. Dankzij het mooie weer zijn ze van topkwaliteit: in de winkel kosten bramen 2 a 3 euro per ons, bij ons tussen de 4 en 6 euro per kilo. 

Nadat er al 4 weken lang komkommers en courgettes te oogsten zijn, komt nu ook de tomatenoogst op gang. We hebben 10 soorten gezaaid: vleestomaten, roze, gele, oranje, zwarte, gewone, kers, en peervormige gele en rode tomaten. Daar komt nu dagelijks 10 tot 30 kilo vanaf en dat zal nog wel meer worden. Vanaf 8 augustus gaan we een verwerkingsexperiment doen met Farmkitchen en de Kookfabriek. Het is dan nog een relatief rustige vakantieperiode terwijl de oogst megagroot is. Die rustige periode gebruiken we om massaal sausen, augurken, soepen en andere producten te verwerken voor de rest van het jaar. De Kookfabriek is een toekomstige partner waarbij nu al ca 50.000 mensen per jaar door heel Nederland kookworkshops als teamuitjes komen houden. Het zou ook leuk zijn om aan die kookworkshops oogstworkshops te koppelen.

Reuring

We zijn hard bezig om 4 projecten in te schrijven bij het Oranjefonds. Die biedt financiering aan voor projecten onder de titel ‘reuring in de wijk’ en als er iets is wat we doen, is dat wel reuring in de wijk op gang brengen. Zo willen we, nu het fruitpark aan de Pabstlaan klaar is, een maandelijks programma van wieden, oogsten, zaaien, en snoeien koppelen aan vlaaien, taarten, soepen en sausen maken waar de omwonenden aan mee kunnen doen. Dit is een gelegenheid waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en we hopen dat we zo meer mensen kunnen betrekken bij het park. Ook gaan we zoiets doen rond het Fort Hoofddorp en Fort Kudelstaart, beiden met weer een andere insteek. Het vierde project is gekoppeld aan het feit dat we weg moeten van de Voedseltuin op Park 2020. Het lijkt erop dat we in de loop van volgend jaar naar een nieuwe woonwijk kunnen. Het idee is om de voedseltuin van Park 2020 1 op 1 over te zetten naar die nieuwe woonwijk inclusief de kas. Dan kunnen we daar in die nieuwe wijk een ’placemaker’ worden maar die verhuizing wordt een mega-operatie waar we wel extra fondsen voor kunnen gebruiken.

Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.

Franke van de Laan
Stichting MEERGroen
Meerbomen.nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

26 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue