Soil salinization and sodification are among the most important problems at a global level for agricultural production, food security and sustainability in arid and semi-arid regions. PHOTO: International Rice Research Institute (IRRI).
NLMagazine Milieu en duurzaamheid, Welzijn en gezondheid – Aan de bewustmakingsdag ‘World Soil Day’ van de ‘Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties’ (FAO), wordt elk jaar op 5 december uitgebreid aandacht besteed. Het evenement heeft tot doel het bewustzijn te vergroten van het belang van bodemkwaliteit voor het menselijk welzijn, voedselzekerheid en ecosystemen. Er worden diverse evenementen gehouden in de kantoren van de VN, FAO en er worden verschillende gemeenschapsevenementen georganiseerd. De dag werd in 2002 voor het eerst op de kaart gezet door de ‘International Union of Soil Sciences’, maar werd pas in 2013 officieel goedgekeurd door de FAO.
Bodemverzilting, een wereldwijde bedreiging voor de mens
Heb je ooit witte korsten op de bodem gezien? In de meeste gevallen betreft dat zout. Bodems kunnen zout zijn, zout dat van nature aanwezig is in bodems en water waar het vrijerelijk door de bodem beweegt. Zoute bodems kunnen rijke ecosystemen ondersteunen. Echter, natuurlijke processen zoals droogte en menselijke activiteiten en met name onjuiste irrigatie, kunnen het aantal zouten in de bodem verhogen. Dat noemen we verzilting. Bodemverzilting breekt onze bodems af en vermindert het groeivermogen van ons voedsel.
Bodemverzilting en doorzaaiing van gewassen zijn belangrijke bodemaantastingsprocessen die het ecosysteem bedreigen. Op mondiaal niveau wordt verzilting gezien als een van de belangrijkste problemen voor landbouwproductie, voedselzekerheid en duurzaamheid in aride en semi-aride regio's (droge gebieden, maar niet zo droog als een woestijn).
Door zout aangetaste bodems
1. Hebben bijzonder kwalijke gevolgen voor bodemfuncties, zoals de afname van de
landbouwproductiviteit, de waterkwaliteit, de bodembiodiversiteit en bodemerosie;
2. Hebben een verminderd vermogen om als buffer en filter tegen verontreinigende stoffen te fungeren;
3. Verminderen zowel het vermogen van gewassen om water op te nemen als de beschikbaarheid van
micronutriënten;
4. Concentreren ionen die giftig zijn voor planten en die de bodemstructuur kunnen afbreken.
Wereldbodemdag 2021 en haar campagne ‘Stop bodemverzilting, boost bodemproductiviteit’ heeft tot doel het bewustzijn te vergroten van het belang voor het behoud van gezonde ecosystemen en menselijk welzijn. Met deze bewustwording tracht men:
a. de groeiende uitdagingen in bodembeheer aan te pakken;
b. bodemverzilting te bestrijden;
c. het bodembewustzijn te vergroten;
d. samenlevingen aan te moedigen de bodemgezondheid te verbeteren.
Om de viering te herdenken, houdt de FAO op 3 december (12:30 - 13:30 CET) een virtuele ceremonie met deelname van de directeur-generaal van de FAO en duizenden bodemliefhebbers. Artistieke optredens en keynotes animeren de ceremonie. Tevens worden de winnars bekendgemaakt van de Glinka World Soil Prize en van de King Bhumibol WSD award.
Wilt u deze sessie meemaken? Schrijf je dan hier in!
Bron: United Nations