Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid, Milieu – Wegwerpplastic, wie kent het niet. Een plastic bekertje koffie met plastic lepeltje, een broodje bal in een plastic bakje of op een plastic bordje met plastic bestek, plastic drinkflesjes etc., helemaal ingeburgerd in onze Westerse maatschappij en lekker makkelijk. Te grijs voor woorden natuurlijk als je het hebt over milieu, de gigantische plastic afvalberg, de enorme plastic soep in zee en de krankzinnige hoeveelheid plastic zwerfafval.

Bewustwording en Europees Parlement
Milieutechnisch natuurlijk volslagen onverantwoord, deze bende. Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust van de plastic troep die we achterlaten, hoewel er vreemd genoeg nog steeds volslagen ongeïnteresseerde mensen zijn die hun plastic troep achteloos op straat of in het water gooien. “Hoe is het toch mogelijk”, vraag je je af.

Gelukkig is het Europees Parlement er ook achter gekomen dat er maatregelen dienen te worden genomen om ons nageslacht niet met een enorme plastic puinhoop op te zadelen. In 2019 nam het Parlement een regeling aan waarbij wegwerpplastic als borden, bestek, rietjes en wattenstaafjes worden verboden. Kun je je voorstellen dat van de 560 Europarlementariërs er toch nog 35 tégenstemmers waren en ook nog eens 28 onthóudingen? Niet te geloven toch, maar gelukkig delven zij nu het onderspit.

Met ingang van 3 juli a.s. wordt dit verbod op wegwerpplastic van kracht. Even slikken voor bijvoorbeeld de benzinestations en andere snelle voedseloutlets waar plastic bordjes en meer van die troep nog steeds wordt getolereerd. Even goed aanpassen dus en even goed nadenken over alternatieven, op straffe van een forse boete.

Wegwerpbestek, wegwerpborden, rietjes, wattenstaafjes, ballonstokjes, oxo-biologisch afbreekbaar plastic, bewaarbakjes en bekers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, allemaal taboe met ingang van 3 juli. Met ingang van die datum mogen deze specifieke producten ook niet meer op de markt worden gebracht. Er moet gerecycled materiaal worden gebruikt; dat geldt ook voor plastic flessen waarbij nu de doppen tijdens het gebruik vast moeten blijven zitten aan de fles. 

Inzamelingsdoelstelling
 90% inzameling van de flessen t.b.v. recycling, hiervoor wordt statiegeld geïntroduceerd voor alle flessen tot 3 liter vanaf 2021. Voor vistuig geldt een inzamelingsdoelstelling van 23% v.a. 2023 en daarna elk jaar 3% meer.

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

29 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue