22
Fri, Nov

Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Gezondheid & Economie - Een groot aantal mensen houdt klachten na het doormaken van een COVID-19 infectie. Volgens de NOS meldt 5 tot 10% van de post-COVID-patiënten na zes weken nog steeds klachten. Deze meldingen komen niet alleen van patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen of op de IC zijn opgenomen, ook in gevallen waarbij de infectie mild verliep gaat herstel vaak traag.

Het gaat om veel verschillende symptomen (zie https://coronalongplein.nl/informatie/klachten-na-corona) die normaal dagelijks functioneren in de weg staan: waar de ene patiënt nog lang extreme vermoeidheid en benauwdheid ervaart, heeft de andere patiënt last van concentratie- en slaapproblemen nadat het virus is uitgewoed.

Moeizaam herstel heeft een grote impact op werknemers
De nasleep van het coronavirus kan door de lang aanhoudende klachten een grote impact op werknemers hebben. Dit blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB): ‘Werknemers met verschillende leeftijden laten moeizaam herstel zien. Klachten houden langer aan en daarmee de effecten op het functioneren ook’. Dat heeft gevolgen voor het naar wens kunnen uitvoeren van de werkzaamheden: werknemers werken slechts gedeeltelijk of niet, of kunnen hun gebruikelijke werkzaamheden niet uitvoeren. OCA biedt werknemers die deze gevolgen ondervinden een speciaal COVID-19 nazorgprogramma aan.

OCA’s behandelteams bieden hulp!
Omdat de problematiek na een coronabesmetting voor niemand hetzelfde is, biedt OCA een multidisciplinaire aanpak en een programma op maat, speciaal voor werknemers, gericht op de individuele situatie. Het COVID-19 nazorgprogramma is ontwikkeld door revalidatieartsen, psychologen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Welke hulpverleners precies betrokken zijn is afhankelijk van de individuele situatie. Het nazorgprogramma is gericht op duurzaam herstel, zowel fysiek als mentaal.

Wat houdt de COVID-19 nazorg van OCA in?
|
OCA is gespecialiseerd in revalidatietrajecten voor gecompliceerde problematiek waarbij er sprake is van beperkingen in het dagelijks functioneren, het sociale leven en de werksituatie. Het COVID-19 nazorgprogramma start met een uitgebreide intake, die bestaat uit een gesprek met een revalidatiearts, fysiotherapeut en psycholoog, een lichamelijk onderzoek en verschillende tests. Op basis daarvan wordt met de cliënt bepaald aan welke doelstellingen gewerkt gaat worden en wordt een behandelplan opgesteld. Afhankelijk van de klachten duurt het behandeltraject twee á drie maanden. Als u meer wilt weten over of het programma geschikt is voor uzelf of uw patiënt of werknemer, dan kunt u contact opnemen met OCA. We beantwoorden uw vragen graag!

Meer weten over OCA?
Raadpleeg voor meer informatie naar https://oca.nl/
OCA heeft 19 vestigingen landelijk verspreid

Meer lezen over deze problematiek?
Onderstaande websites geven interessante achtergrond informatie:

  1. TNO: Factsheet: Impact COVID-19 op werknemers: stand van zaken na de eerste golf.
  2. https://coronalongplein.nl/informatie/zorg-en-onderzoek/handreiking-voor-betere-herstelzorg-coronapatienten.
  3. https://www.thuisarts.nl/corona.
  4. https://www.zorgvoorbeter.nl/nieuws/langdurige-klachten-corona-herstelzorg.

Gebruikte bronnen:

  1. NOS: Gesloopt door corona: wat covid-19 op lange termijn met je lichaam doet:
    Zie: https://nos.nl/op3/collectie/13824/artikel/2343189-gesloopt-door-corona-wat-covid-19-op-lange-termijn-met-je-lichaam-doet
  2. Longfonds & Long Alliantie Nederland: Klachten na corona
    Zie: https://coronalongplein.nl/informatie/klachten-na-corona
  3. NVAB: Bedrijfsartsen zien langdurige klachten na COVID-19
    Zie: https://nvab-online.nl/actueel/nieuws/bedrijfsartsen-zien-langdurige-klachten-na-covid-19

Lucas IJsbrandy

Quote

Economie nu.nl

22 november 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching