24
Sun, Nov

Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Jaarlijks worden in Nederland en België meer dan 2 miljoen paar oude werkschoenen weggegooid. Dat is een schat aan grondstoffen waarmee nieuwe producten kunnen worden gemaakt. De Circular Footwear Alliance (CFA) plaatst daarom, verspreid over Nederland en België, honderden CFA-boxen voor het inzamelen van oude werk- en veiligheidsschoenen.

Ze zoekt hiervoor partners die een box willen aanschaffen en zo willen meehelpen het systeem succesvol te laten draaien.

Sorteercentrum oude werkschoenen
Volle boxen worden door de CFA opgehaald en naar een sorteercentrum gebracht. Daar worden de schoenen gesorteerd en ontmanteld. Van de onderdelen worden mono-materialen gemaakt die bestaan uit één materiaalsoort voor de productie van nieuwe producten. De initiatiefnemers streven ernaar om ook in het ontwerpproces van nieuwe schoenen zoveel mogelijk mono-materialen te gebruiken.

Doel: 2 miljoen werk- en veiligheidsschoenen per jaar inzamelen
Het inrichten van het integrale CFA-recycleproces is nog in volle gang. Het proces van inzamelen, ophalen en sorteren functioneert reeds uitstekend. Ook op het gebied van ontmanteling en de productie van mono-materialen worden flinke stappen gezet. Steeds meer partners sluiten zich aan zodat het mogelijk wordt om op termijn alle materialen hoogwaardig te hergebruiken.

De initiatiefnemers, EMMA Safety Footwear BV en Allshoes Safety Footwear, hebben samen een meerderheid van de Benelux-markt voor veiligheidsschoenen in handen en erg veel kennis van de markt. Zij doen dit samen met mede-initiatiefnemer FBBasic. Daardoor is er voldoende schaalgrootte en knowhow om een circulair systeem in de praktijk goed te laten werken. CFA wil binnen enkele jaren 2 miljoen werk- en veiligheidsschoenen per jaar inzamelen en ontmantelen voor hergebruik. Op termijn zal het CFA-programma in meerdere landen in Europa worden uitgerold.

Partners gezocht
De CFA heeft als doel een circulaire toekomst zonder afval waarin grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. CFA recycleboxen vind je bij drukbezochte verkooppunten van werkschoenen, groothandels en overheidsorganisaties. Geïnteresseerden kunnen partner worden en een CFA-box bestellen op www.cfalliance.eu.

Over CFA
CFA is een initiatief van de twee grote werkschoenleveranciers in de Benelux: Allshoes Safety Footwear en EMMA Safety Footwear BV, samen met FBBasic specialist in circulaire concepten. Voor het opzetten van een duurzaam, circulair systeem hebben ze de handen ineengeslagen. Met als doel oude schoenen in te zamelen, uit elkaar te halen en er nieuwe grondstoffen van te maken. Voor de schoenenindustrie of andere industrieën.

Het is bijzonder dat twee concurrenten in de veiligheidsschoenenmarkt samenwerken. Het doel overstijgt de belangen, namelijk: gezamenlijk een substantiële bijdrage leveren aan een schonere wereld met behoud van grondstoffen. Ze streven ernaar de gehele markt mee te laten doen met het structureel inzamelen van oude werkschoenen waarbij ze alle merken uitnodigen uiteindelijk circulaire werk- en veiligheidsschoenen te ontwikkelen. Het goede nieuws is dat inmiddels ook veel andere partijen zich aansluiten bij het initiatief.

Informatie over de initiatiefnemers
EMMA Safety Footwear BV, sinds 1931, is een van de oudste producenten van veiligheidsschoenen in Europa met een eigen productielocatie in Kerkrade. Sinds januari 2020 maakt het bedrijf onderdeel uit van het Zweedse moederbedrijf Hultafors Group AB met vestigingen in meer dan 20 landen in Europa, de USA en Canada. Informatie: www.emmasafetyfootwear.com

Allshoes Safety Footwear distribueert veiligheidsschoenen, waaronder de merken Grisport, Vismo, Redbrick (eigen merk) en Mr Miles. Sinds 2014 is Allshoes Safety Footwear onderdeel van multinational Bunzl. Allshoes heeft het warehouse in Alkmaar en opereert met haar kantoor vanaf 8 juni 2020 vanuit de Houthaven in Amsterdam. Informatie: www.allshoes.eu.

FBBasic richt zich op het behoud en de herwinning van grondstoffen door een lineaire productie en consumptie om te buigen naar circulaire systemen. Aandachtsgebieden zijn circulair concept- en productontwerp, retourlogistiek, refurbishment en recycling, alsmede de noodzakelijke ondersteunende IT-systemen. Informatie: www.fbbasic.com.

 

Quote

Economie nu.nl

24 november 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching