23
Mon, Dec

Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid – Als de Staat geen extra financiële middelen ter beschikking stelt, is het volgens 40 middelgrote gemeenten in ons land (G40) niet haalbaar om in 2030 alle wijken en inwoners van het aardgas af te halen en op een andere wijze duurzaam te verwarmen.

De extra kosten van het klimaatbeleid komen voor alle gemeenten neer op zo’n € 600 miljoen per jaar. De 40 eerdergenoemde middelgrote gemeenten pleiten in hun brief aan de Tweede Kamer en aan de verantwoordelijke ministers Economische Zaken  voor het ter beschikking stellen van meer gelden voor de uitvoering van warmtetransitie. Tevens wenst men duidelijkheid over de meerkosten van duurzaam verwarmen die ook deels aan de bevolking moet worden doorberekend.


Problemen verduurzaming
Karin Dekker, voorzitter voor het thema duurzaamheid van de G40: “Wij willen graag een bijdrage leveren aan de afspraken Klimaatakkoord, maar de huidige middelen en instrumenten zijn simpelweg niet toereikend.”  De G40-gemeenten vrezen dat zij de verduurzaming van de warmtevoorziening zoals beschreven in het Klimaatakkoord, niet waar kunnen maken omdat er te weinig middelen zijn om de verduurzaming optimaal te doen verlopen.


Obstakels
In 2030 moeten in  de G40 ca 1,5 miljoen huizen van het aardgas af waarvoor veel geld beschikbaar moet komen. Dat gaat niet over een nacht ijs en dus moet er door het kabinet duidelijk worden gegeven over de noodzaak van structurele veranderingen voor energievoorziening. Verder moet er duidelijkheid komen over de financiële voorwaarden en mogelijkheden voor de burgerij.

Of alle huiseigenaren en bewoners deze transitie zo maar even kunnen betalen, is hierbij een rechtvaardige vraag. Hoe houd je alle aanpassingen voor alle betrokken partijen in de hand en is het mogelijk om iedereen hier zo maar even toe te verplichten…
Ook de extra kosten kunnen wel een giga uit de hand lopen omdat, conform het rapport ‘Afspraken voor het Klimaatakkoord’ (zie https://www.klimaatakkoord.nl/klimaatakkoord) kosten dienen te worden gemaakt voor onder andere een compleet nieuwe infrastructuur c.q. energie inrichting.  


Wettelijke bevoegdheid voor grootschalige aanpak
Ongetwijfeld is het het goedkoopste om een hele wijk in één keer van het gas af te halen en de transitie door te voeren. Afgezien van a. de financiële mogelijkheden van huiseigenaren en bewoners  en b. het feit dat het aardgasnet behoorlijk verouderd is en eigenlijk dient te worden vervangen, is hiervoor wettelijke bevoegdheid noodzakelijk, maar die ontbreekt tot op heden, dus iedereen in een wijk in éém keer van het gas af is voorlopig nog niet haalbaar. Die bevoegdheid moet dus snekl komen voor algehele verduurzaming van de warmtevraag.


Jos de Jong
Bron: Gemeente nu

Quote

Economie nu.nl

23 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching