23
Mon, Dec

Economie & Duurzaamheid
Typography

(door Katja de Bruijn) - NLMagazines Duurzaamheid en milieu – Al lange tijd ben ik supporter van Sea Shepherd, de organisatie die al tientallen jaren voor het leven in onze oceanen strijdt. Opgericht in 1977 in Vancouver, Canada, door Paul Watson, is het nu gegroeid tot een internationale organisatie die door hun directe acties probeert het zeeleven en ecosystemen in de oceanen te beschermen en te behouden.

Sea Shepherd Conservation Society
Paul Watson was een van de oprichters van Greenpeace, was actief als bemanningslid, officier en schipper in de mid 70-er jaren, maar werd in 1977 uit de raad van bestuur gezet omdat zijn aggressievere manier van actievoeren niet overeen kwam met het geweldloze beleid van Greenpeace. In datzelfde jaar richtte hij de ‘Sea Shepherd Conservation Society’ op. Met behulp van het ‘Fund for Animals’ kocht de organisatie in december 1978 hun eerste schip, de ‘Sea Shepherd’.
Directe acties, zoals het gooien van dikke touwen in het roer van harpoen schepen, zodat ze stuurloos werden, het boorden van walvisjagers en het zinken van twee schepen in een haven in Ijsland, zorgden ervoor dat de organisatie een nogal controversiële reputatie kreeg. ‘Whale Wars’ is een TV serie, die Paul Watson en zijn crew volgt op hun schepen en die laat zien hoe men probeert om de jacht op walvissen te stoppen.


Bijzondere ervaring

Ik zelf vond (en vind) hen fantastisch, die mensen in kleine bootjes die hun leven riskeren om walvissen te beschermen. De TV beelden in de 80-er jaren, van harpoenschepen die harpoenen schoten op walvissen en de bloederige taferelen die daarbij hoorden, maakten een enorme indruk op mij. Ik weet nog goed hoe boos ik was dat geen regering daar iets tegen deed. In mijn ogen waren (en zijn) de vrijwilligers van Sea Shepherd helden. Een aantal keren ben ik op een van de schepen geweest, de eerste keer in Nederland toen ik een jaar of 15 was, de laatste keer in Australië een paar jaar geleden. Elke keer opnieuw krijg ik de neiging om me aan te melden als bemanning! Maar toen ik het vroeg als 15-jarige was ik te jong. En daarna kwam het er niet meer van. Ik heb wel meerdere inzamelingsacties gedaan, met mijn band gespeeld om geld in te zamelen en samen met een vriendin organiseerde ik een tour waarbij we met twee bemanningsleden bij basisscholen langsgingen om leerlingen te laten zien wat Sea Shepherd doet.


Uitgebreide acties op zee

Natuurlijk doet Sea Shepherd veel meer dan alleen het stoppen van walvisjagers. Gelukkig is daar nu ook meer tijd voor omdat, mede dankzij Sea Shepherd, de walvisvangst nu illegaal is. Er zijn meerdere acties tegen illegale visvangst en de daarbij behorende problemen zoals de bijvangst van dolfijnen, schildpadden, zeehonden en haaien, opruimacties om oceanen en stranden schoon te houden, acties om vervuiling tegen te gaan (zoals het tegenhouden van een nieuw olieplatform in the Great Australian Bight), acties tegen het afslachten van dolfijnen in de Faroe eilanden, acties om haaien te beschermen (want die houden de oceanen leefbaar en schoon) en nog veel meer. De acties van Sea Shepherd hebben walvissen, dolfijnen, zeehonden, haaien, pinguins, schildpadden, vissen en zeevogels beschermd tegen stropers, vervuiling, niet duurzame visserij en tegen het vernietigen van hun leefomgeving.


Internationale samenwerking

Sea Shepherd heeft momenteel een wereldwijde vloot van 12 schepen, waarmee ze zich inzetten voor handhaving van internationale wetten en verdragen voor natuurbehoud. Men onderzoekt, registreert en documenteert alle illegale activiteiten op zee en draagt opnames over aan bevoegde autoriteiten. Vanaf het eerste begin beroept Sea Shepherd zich al op het VN-handvest ‘United Nations World Charter for Nature’, waarin de VN individuen en groepen oproept de natuur te beschermen in gebieden die buiten het nationale recht vallen. Volgens het handvest heeft ieder individu de plicht zich in te spannen voor de handhaving van dit handvest. Tegenwoordig werkt Sea Shepherd samen met organisaties zoals Interpol om stropers te berechten en men werkt tevens samen met regeringen overal ter wereld om illegale, niet gereguleerde visvangst in hun wateren te stoppen.


Meer informatie

Wilt u meer weten over Sea Shepherd raadpleeg dan website: https://www.seashepherd.nl

Katja de Bruijn is woonachtig aan de kust in Australië. Katja is zeer betrokken bij het behoud van het zeeleven in onze oceanen en bekommert zich om het milieu in de ruimste zin van het woord.

Quote

Economie nu.nl

23 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching