Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Vandaag is het European Green Hydrogen Acceleration Center gelanceerd, met als doel de Europese groene waterstofeconomie te laten groeien.

Jacob Ruiter, lid van de directie van EIT InnoEnergy, verwacht een economie van 100 miljard euro. 


“Het doel is om bij te dragen aan het streven van de Europese Unie om in 2050 een CO2-neutraal continent te zijn. Hier zien wij een rol voor groene waterstof in de zware industrie. Zoals voor het maken van staal, cement en kunstmest, maar ook transport zoals scheepvaart en zwaar wegtransport”, zegt Ruiter. EIT InnoEnergy wordt onder andere gefinancierd door het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie, het onderdeel van de Europese Unie dat is opgericht om het innovatievermogen te versterken. Sinds 2010 is er al € 560 miljoen geïnvesteerd in duurzame energie. 


Waterstof in de EU
De lancering van het groene waterstofcentrum sluit volgens Ruiter goed aan op de Clean Hydrogen Alliance van de Europese Commissie. Hoe verhoudt zich dat tot elkaar? Ruiter: “We concurreren absoluut niet, want wij richten ons alleen op groene waterstof en de grotere projecten, zoals staal geproduceerd met groene waterstof. We zullen samenwerken waar mogelijk.”

Het project wordt gesteund door Breakthrough Energy, het investeringsfonds dat Bill Gates in 2015 heeft opgericht, en waar ook andere beleggers bij betrokken zijn die zich zorgen maken om klimaatverandering. Per project van het Green Hydrogen Acceleration Center wordt beoordeeld of er geld wordt geïnvesteerd door het fonds, bijvoorbeeld in een groene staalfabriek. Volgens Ruiter zijn daar al plannen voor ‘in een noordelijk Europees land’. Welk land dat is kan hij nog niet zeggen.


Groene staalfabriek in Noord-Europa
Maar het InnoEnergy directielid is opgetogen over de vele groene waterstof-initiatieven, en hoopt dat daar straks nog een schep bovenop komt met het Europese waterstofcentrum. “We zien dat er businesscases beschikbaar komen waar groene waterstof kan concurreren met grijze waterstof. Zoals bij het maken van kunstmest en van staal zonder CO2-uitstoot. Dat komt omdat de kosten van groene waterstof worden bepaald door verschillende factoren: hernieuwbare energie, capaciteitsfactor, de elektrolyser en de kosten van kapitaal. En sinds een jaar gaan de kosten van duurzame energie naar beneden en wordt ook een elektrolyser goedkoper.”


Ruiter hoopt met de lancering van het groene waterstofcentrum veranderingen teweeg te kunnen brengen. “Toen wij een aantal jaren geleden inzetten op batterijen, en begonnen met de battery alliance om een batterij industrie op te bouwen, werden we ook met argusogen bekeken. Nu is het een economie van 60 miljard euro, met een doelstelling van 250 miljard euro. En in de tussentijd zijn we aan het kijken of we lithiummijnen kunnen openen in Spanje en Portugal, wat eerst ook als onmogelijk werd gezien.”  Ruiter hoopt dat partijen met goede ideeën over waterstof zich aansluiten bij het Green Hydrogen Acceleration Center. “To push the needle, om samen tot een volgend niveau te komen.”

 

Bron: Eva Segaar Duurzaam bedrijfsleven

 

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

23 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue