NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Er dreigt een dubbele klap te komen in ons pensioen, een hogere premie maar wel minder pensioen.
Dat lijkt helaas de kerstboodschap te worden van de pensioenfondsen aan hun deelnemers. Hoe gek gaat het bovendien worden voor die ca zes miljoen deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgpensioenfonds PFZW waarvoor zelfs een korting dreigt op de pensioenen...
Goede en slechte fondsen
De vijf grootste pensioenfondsen van Nederland maakten onlangs bekend hoe ze er voor staan: niet al te best. Alleen bpf Bouw, het pensioenfonds voor de bouwsector, is veilig. Daar zit voor elke euro aan pensioenverplichting € 1,06 in kas waardoor zij zelfs de pensioenen iets kan verhogen. De metaalfondsen PMT en PME zijn ook uit de gevarenzone op dit moment. Zij zitten net boven de dekkingsgraad van 90% procent; nog niet helemaal ‘je van het’, maar in ieder geval zijn de verwachtingen oké.
De fondsen die op 31 december onder de streep van 90% zitten, zullen moeten korten. Die kans is in ieder geval groot voor het ABP en PFZW, fondsen die het hele jaar 2020 al aan de verkeerde kant van de 90%-streep zitten. Deze fondsen die zo’n zes miljoen deelnemers hebben, zullen in 2021 de pensioenen moeten verlagen als de financiële situatie niet verbetert. ,,Zoals het er nu voor staat, is de kans op pensioenverlaging voor volgend jaar reëel. Bij de huidige stand zou dat voor een gemiddeld ABP-pensioen van 700 euro netto ongeveer 15 euro netto per maand zijn”, laat ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool weten in het kwartaalbericht van het ambtenarenfonds.
Premieverhoging, stevig balen
Bij PFZW dreigt een korting op de pensioenen van 1,5%. Peter Borgdorff, directeur bij PFZW, waarschuwt dat ook een premieverhoging zeer waarschijnlijk is. De door de deelnemers betaalde premies is al jaren onvoldoende om de in eerste instantie zo rooskleurige beloofde pensioenen te kunnen uitkeren. ABP heeft sowieso al gemeld dat de premie volgend jaar wordt verhoogd en ook andere fondsen waaronder de metaalfondsen zullen de hogere premietendens zeer waarschijnlijk doorvoeren. Dat is natuurlijk stevig balen voor al die werkenden die dus meer premie moeten gaan betalen maar ook nog eens worden geconfronteerd met een korting op hun pensioenaanspraak.
Waarom doen de pensioenfondsen het zo slecht…
Er zijn twee oorzaken te bedenken waarom de Nederlandse pensioenfondsen het slecht doen te weten a. de lage rente en b. instorting aandelenmarkt.
Rente: Hoe lager de rente, hoe meer geld de fondsen in kas moeten houden om de pensioenen te betalen. En die rente blijft maar dalen, ook in de coronapandemie.
Instorting aandelenmarkten: De instorting van de aandelenmarkt in met name het eerste kwartaal van 2020 is voor vele fondsen desastreus. De beurzen hebben zich daarna weliswaar iets hersteld, maar toch kampen het ABP en PFZW nog steeds met negatieve rendementen op hun beleggingen.
Nieuw pensioenstelsel
Jarenlang hebben pensioenfondsen en politiek de kortingen voor zich uitgeschoven. Met de invoering van een nieuw pensioenstelsel zijn kortingen ook minder vaak aan de orde, hopen de pensioenfondsen. Dat nieuwe stelsel wordt vanaf 2022 geleidelijk ingevoerd. Het is de pensioensector er veel aan gelegen om kortingen te voorkomen voor de invoering.
Kortingen zijn slecht voor het vertrouwen in het nieuwe stelsel zoals dat bij het huidige stelsel het geval is. De pensioenkassen raakten jaarlijks wel voller, maar de pensioenen zelf werden niet verhoogd. Toch werd het Nederlands pensioensysteem deze week door pensioenadviesbureau Mercer opnieuw uitgeroepen tot beste pensioenstelsel ter wereld. Toch zegt de pensioenadviseur dat de invoering van een nieuw stelsel verstandig is. Juist omdat er weinig vertrouwen is in het huidige stelsel.
Peet Vogels, BD.NL