NLMagazine Cultuur/maatschappij - Tien kleine negertjes, Het Kerstjoodje of Kuifje in Afrika: boeken die in het verleden gewoon werden gevonden, maar inmiddels controversieel zijn. Museum Meermanno | Huis van het boek in Den Haag wil weten hoe het publiek nu over verhalen van vroeger denkt. Vandaag is in het museum de tentoonstelling Foute boeken? geopend.
Museum Meermanno | Huis van het boek is het oudste boekenmuseum ter wereld. Bezoekers konden er tot nu toe vooral bijzonder gemaakte boeken in beperkte oplagen bewonderen, van middeleeuwse handschriften tot moderne kunstenaarsboeken.
Nu ligt de nadruk juist op populaire boeken die in hoge oplagen verschenen, zoals boekjes die op zondagsscholen werden uitgedeeld of de Bouquetreeks. "We willen laten zien hoe boeken onze denkbeelden hebben beïnvloed", vertelt Aafke Boerma van het museum.
Traditionele rolverdeling
De tentoonstelling bestaat uit ruim 300 boeken. Het merendeel van de boeken komt uit particuliere verzamelingen. De expositie is verdeeld in vijf thema's: racisme, nationaalsocialisme, bekering, seksisme en rolpatronen. Zo vind je bij het thema rolpatronen diverse kinderboekjes over beroepen voor meisjes en jongens.
"Sommige mensen vinden het beeld van jongens die ravotten en meisjes die met poppen spelen niet meer reëel", legt Bert Sliggers uit, gastconservator van de expositie. In elke zaal kun je de boeken van vroeger vergelijken met nieuwsberichten daarover van tegenwoordig. Die zijn verzameld in een door het museum samengestelde krant.
Aan het einde van de expositie vind je speciaal gemaakte boekjes met daarin diverse woorden, titels en citaten. Bezoekers kunnen bladzijdes die ze niet meer acceptabel vinden eruit scheuren en op de wand prikken. Door bezoekers actief bij de expositie te betrekken, wil het museum de discussie op gang brengen.
Tot nu toe bestond het publiek vooral uit mensen die al veel van boeken wisten, zoals ontwerpers, drukkers en bibliofielen. Nu wil het museum een breder publiek bereiken en een podium bieden voor maatschappelijk debat.
De persvoorlichter benadrukt dat de boeken die gepresenteerd worden niet per definitie fout zijn. "Bezoekers mogen zelf beoordelen welke boeken ze fout vinden en welke niet, vandaar ook het vraagteken bij de titel", zegt Boerma. De tentoonstelling Foute boeken? is te bezoeken tot 1 maart 2020.