16
Wed, Oct

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Den Haag, Kunst & Cultuur, Steinway - Een prachtig cadeau voor het Residentie Orkest bij de 120ste verjaardag van het Haagse orkest: een Steinway-D vleugel. Het nieuwe instrument wordt symbolisch overhandigd bij het verjaardagsconcert op vrijdag 22 november, waarbij de Spaanse toppianist Javier Perianes soleert in Schumanns romantische Pianoconcert.

Het Residentie Orkest bestaat in november 120 jaar. In 1904 geloofde de eerste dirigent en oprichter Henri Viotta al in de impact van klassieke muziek op de samenleving en in de noodzaak van een uitzonderlijk Haags orkest. Sindsdien hebben nieuwe generaties musici, dirigenten en solisten met passie en expertise muziek doorgegeven aan publiek in de zalen, kinderen op school en inwoners in de wijken, van jong tot oud en voor mensen van de meest diverse afkomst. Al 120 jaar zet het Residentie Orkest de toon als symfonieorkest op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

Het Residentie Orkest viert zijn 120ste verjaardag met een nieuwe vleugel, een bijzondere Steinway-D. Algemeen en artistiek directeur Sven Arne Tepl over de keuze voor dit instrument: “Het Residentie Orkest was al langere tijd op zoek naar een nieuwe vleugel van topkwaliteit. Het type en de staat van zo’n belangrijk instrument hebben direct gevolg voor de solisten van internationaal niveau die we kunnen en willen aantrekken. Een topsolist kijkt niet alleen naar het gezelschap en de zaal, maar vooral naar de kwaliteit van de vleugel.

Op het moment dat er een topinstrument staat kun je echt de concurrentiepositie met andere steden in Europa aan.

Het Residentie Orkest voelde daarom al een tijdje de urgentie om een nieuwe vleugel te vinden die perfect in onze concertzaal past. In het afgelopen seizoen zijn verschillende exemplaren uitgeprobeerd. Het instrument moet geschikt zijn voor alle stijlen, van klassiek solo tot pianoconcerten van Mozart en Beethoven tot nieuw geschreven werk. Van transparant met veel boventonen tot krachtig met laagte in de bas, een helder gestructureerd midden en een hoogte die rond en stralend is.

We hebben meerdere instrumenten op proef gehad die niet voldeden aan onze wensen, de topinstrumenten zijn schaars. Een paar maanden geleden hebben we een fantastische Steinway-D gevonden en kon het orkest met behulp van een groot legaat van een Vriend, donaties door bezoekers, Vrienden en donateurs en een eigen bijdrage de vleugel aanschaffen.”

Quote

Uitgaan nu.nl

16 oktober 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching