16
Wed, Oct

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Scheveningen - Festival Classique, het unieke klassieke muziekfestival aan de Scheveningse kust, kan helaas niet langer worden voortgezet door gestegen kosten en teruglopende financiering. Gedurende 18 jaar wist het festival met verrassende eigen producties vol humor, verbeelding en ontroering meer dan 600.000 bezoekers te bereiken en inspireerde via televisie-uitzendingen een breed publiek in heel Nederland.

Vanaf 2007 vond Festival Classique plaats in het centrum van Den Haag met als centrale plek de Hofvijver. In 2016 verhuisde het festival naar Scheveningen waar het warm ontvangen en gesteund werd door publiek, lokale ondernemers en horeca. Op Scheveningen blies het festival met een tiendaags programma de muzikale geschiedenis van het Kurhaus nieuw leven in en werd de grootschalige strandvoorstelling met deelname van honderden amateurzangers een ware publiekstrekker.

Verliesgevend, en dus…

Na de coronajaren 2020 en 2021 keerde het festival in 2022 terug op het strand, zij het op kleinere schaal: één locatie en vier dagen. Dit was noodzakelijk vanwege de sterk gestegen kosten en teruggelopen subsidies en fondsen. Ook vielen belangrijke artistieke partners weg doordat zij met dezelfde financiële ontwikkelingen te maken hadden. Ondanks de steun van sponsoren en Scheveningse partners, bleven de financiële uitdagingen groot. De edities 2023 en 2024 lieten teruglopende bezoekersaantallen zien en werden met een verlies afgesloten.

Ondanks alle positieve beoordelingen…

Recent ontving het festival positieve beoordelingen van de Gemeente Den Haag en Fonds Podiumkunsten voor de periode 2025-2028. Daarbij werd de unieke positionering en relevantie van het festival, en van de grootschalige participatievoorstellingen in het bijzonder, geprezen. De Gemeente Den Haag OCW kende daarbij een hogere bijdrage toe dan in de afgelopen jaren het geval was. Ondanks deze hogere bijdrage ontbreekt door gestegen kosten en andere teruglopende bijdragen de structurele basis en het benodigde budget voor een klassiek festival aan zee, waardoor het doek valt na 18 edities Festival Classique.

Voorzitter Danielle Koster: ‘Hoewel het doek nu valt voor dit unieke festival, heeft het een blijvende indruk achtergelaten door het maken van onverwachte combinaties met andere kunstvormen waarvan we zien dat dit inmiddels breed navolging krijgt. We zijn trots dat we via het festival 18 jaar lang een gevarieerd publiek kennis hebben laten maken met klassieke muziek en nemen er met pijn in ons hart afscheid van. We willen onze dank uitspreken aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. Zonder de bijdrage van vele vrijwilligers, sponsoren, subsidienten, musici en artiesten, had Festival Classique niet zo lang kunnen bloeien. Festival Classique stopt, maar onze bewondering voor de artiesten die zich in het steeds uitdagender culturele klimaat staande houden, blijft. Hun talent en doorzettingsvermogen verdienen blijvende erkenning in Den Haag en ver daarbuiten, juist in deze tijd.’

Quote

Uitgaan nu.nl

16 oktober 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching