14
Sat, Sep

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Museum van Bommel van Dam - NLMagazine/Museum van Bommel van Dam pakt dit najaar uit met een jubileumtentoonstelling van de in Venlo geboren schilder Evert Thielen (1954), wiens werk al 50 jaar lang een enorme aantrekkingskracht bezit.

Onder de titel Evert Thielen - De Luiken Open biedt een museumvullende expositie een overzicht van bijna alle monumentale veelluiken waaraan deze zeer geliefde schilder zijn beroemdheid dankt. Een ander belangrijk facet van deze expositie is de aanwezigheid van een groot aantal schilderijen, waaronder vele nieuwe en niet eerder vertoonde werken. De overzichtstentoonstelling Evert Thielen - De Luiken Open maakt deel uit van een omvangrijk stadsprogramma dat Venlo in de schijnwerpers zet als culturele hoofdstad van Noord-Limburg.

Evert Thielen vindt zijn inspiratie in de schilderkunst van eeuwen geleden. Al vroeg in zijn carrière deed hij onderzoek naar de technieken en materialen van laatmiddeleeuwse meesters als de gebroeders Van Eyck. Sindsdien werkt hij met zelfbereide verf op houtpaneel en hanteert hij klassieke genres waaraan hij een eigen draai geeft. Met verbluffende precisie schildert hij taferelen die op het eerste gezicht vooral herkenbaar en natuurgetrouw zijn. Maar wie dieper in zijn kunst duikt, ontdekt een gelaagde werkelijkheid vol dubbele betekenissen, surrealistische elementen en subtiele kunsthistorische verwijzingen. Zijn vakmanschap en zijn unieke techniek met gebruik van tempera zijn essentieel voor het effect dat zijn werk op de toeschouwers uitoefent - om nog maar te zwijgen van de verpletterende grandeur van zijn beroemde veelluiken.

De tentoonstelling Evert Thielen - De Luiken Open neemt de bezoeker mee in de veelzijdigheid en gelaagdheid van een bijzonder en karakteristiek oeuvre. Een thematische indeling, die als conceptuele ontsluiting fungeert, trekt je onontkoombaar het werk in en maakt je bewust van schilderkundige technieken die herkenning uitlokken of juist afstand creëren.

VenloVerlicht

De tentoonstelling Evert Thielen - De Luiken Open is onderdeel van een cultureel stadsprogramma. Dit programma, VenloVerlicht, is ontwikkeld op initiatief van de gemeente Venlo en wordt uitgevoerd in samenwerking met een groot aantal partners. Het thema is 'licht'. Speciale attractie is een openluchttentoonstelling, gesitueerd in de historische binnenstad van Venlo, pittoresk Maasdorp Arcen en Kloosterdorp Steyl. 's Avonds, als de deuren van het museum sluiten, ontsteken hier meer dan 50 kunstenaars het licht; zij tonen hun werk in speciale lichtarmaturen. Tevens zijn er kunstwerken te zien uit de collectie van museum van Bommel van Dam.

Meer informatie

Museum Van Bommel van Dam, Keulsepoort 1 | 5911 BX | Venlo
Van 15 september 2024 tot en met 23 februari 2025

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag: 11.00 - 17.00 uur

tickets met tijdslot via:

www.vanbommelvandam.nl/tentoonstellingen/evert-thielen

Quote

Uitgaan nu.nl

14 september 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching