18
Fri, Oct

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Wat is microdoseren? - NLMagazine - Microdoseren houdt in dat je zeer kleine hoeveelheden van een psychoactieve stof inneemt, zoals psilocybine, de werkzame stof in magische truffels en paddenstoelen.

Deze doses zijn sub-perceptueel, wat betekent dat ze geen hallucinogene effecten veroorzaken, maar wel subtiele verbeteringen in stemming, focus, creativiteit en algemeen welzijn kunnen bieden.

Microdosering met truffels wordt steeds vaker ingezet voor het beter begrijpen van gevoelens, reduceren van angsten, beter bij het intelligente brein te kunnen en het stimuleren van fantasierijke, ontspannen gedachten. Het is een bewust proces waarin je de patronen in je denken en handelen gaat doorzien. Met vele voordelen voor jouw welzijn als resultaat.

In het webinar ‘De magie van microdoseren’ dat werd gegeven door Marcel Urgert wordt dieper ingegaan hierin.

Hoe werkt microdoseren?

Psilocybine wordt in het lichaam omgezet in een stof die psilocine heet. Psilocine werkt in de hersenen door te binden aan de 5-HT2A serotonine-receptoren. Hoewel psilocine niet exact hetzelfde werkt als serotonine, imiteert het de effecten ervan door deze receptoren te activeren, wat kan leiden tot verbeteringen in stemming, creativiteit en cognitieve functies zonder de hallucinaties die je bij hogere doses van psychedelica kunt krijgen.

Hoe pas je microdoseren toe?

Het meest gebruikte schema voor microdoseren is de Paul Stamets-stacking-techniek:

  • Dag 1-4: Neem dagelijks een microdosis van 1 gram truffels voor het ontbijt.

  • Dag 5-7: Neem een pauze om tolerantie te voorkomen.

  • Herhaal: Volg dit schema voor drie weken, gevolgd door een pauze van minimaal een week.

Aanvullende supplementen zoals Lion's Mane en Reishi worden vaak aanbevolen om de effecten van psilocybine te versterken. Deze supplementen kunnen helpen bij het bevorderen van neurogenese, het proces waarbij nieuwe neuronen (zenuwcellen) worden gevormd in de hersenen, en het ondersteunen van het immuunsysteem en de algehele vitaliteit.

Voordelen van microdoseren

Microdoseren kan verschillende voordelen bieden:

  • Verbeterde stemming: Veel mensen rapporteren een verhoogd gevoel van welzijn en een vermindering van symptomen van depressie en angst.

  • Verhoogde creativiteit en productiviteit: microdoseren kan helpen bij het openen van nieuwe manieren van denken en het verbeteren van probleemoplossend vermogen.

  • Betere focus en concentratie: Het helpt om beter te concentreren en minder snel afgeleid te worden door irrelevante prikkels.

  • Spirituele en persoonlijke groei: microdoseren bevordert introspectie en een gevoel van verbondenheid met anderen en de wereld.

Langdurige effecten van microdosing

Microdosing kan niet alleen kortdurende voordelen bieden, maar ook langdurige positieve effecten hebben op de gezondheid en het welzijn. Na enkele weken microdosing rapporteren veel gebruikers blijvende verbeteringen in hun stemming, creativiteit en cognitieve functies. Deze effecten kunnen weken tot maanden aanhouden, zelfs nadat de microdoseringscyclus is beëindigd. De verhoogde neuroplasticiteit, verbeterde neuronale verbindingen en de algehele toename in mentale helderheid kunnen bijdragen aan duurzame positieve veranderingen.

Het regelmatig beoefenen van microdosing, met de juiste pauzes, kan helpen deze voordelen te behouden en zelfs te versterken. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de effecten individueel kunnen variëren en afhankelijk zijn van factoren zoals dosering, gevoeligheid en persoonlijke omstandigheden.

Risico's van microdoseren

Hoewel microdoseren als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele risico's en voorzorgsmaatregelen om rekening mee te houden:

  • Interactie met medicijnen: Het combineren van psilocybine met antidepressiva of antipsychotica kan ongewenste effecten veroorzaken. Raadpleeg altijd een arts als je medicijnen gebruikt.

  • Psychische aandoeningen: Bij mensen met een voorgeschiedenis van psychoses, schizofrenie of bipolaire stoornissen wordt microdoseren ten strengste afgeraden, omdat psilocybine bestaande symptomen kan verergeren.

  • Lichamelijke gezondheid: Psilocybine kan de hartslag en bloeddruk verhogen. Mensen met hart- en vaatziekten moeten eerst hun arts raadplegen.

Positieve invloed op vrije keuze

Microdosing kan een belangrijke rol spelen in het vergroten van de vrije keuze omtrent gezondheid. In een tijd waarin traditionele gezondheidszorg vaak beperkt wordt door regelgeving, farmaceutische belangen en beperkte toegang tot alternatieve behandelingen, biedt microdosing een manier om zelf de regie over je welzijn te nemen.

Het gebruik van natuurlijke middelen zoals psilocybine geeft individuen de mogelijkheid om op een veilige en verantwoorde manier hun mentale en fysieke gezondheid te verbeteren zonder afhankelijk te zijn van voorgeschreven medicatie met mogelijke bijwerkingen.

Bovendien bevordert microdosing een holistische benadering van gezondheid, waarbij aandacht wordt besteed aan zowel de geestelijke als lichamelijke aspecten van welzijn. Dit staat in contrast met een vaak eenzijdige focus op symptomatische behandeling in de traditionele geneeskunde. De bedreigingen voor keuzevrijheid, zoals het verbod op bepaalde natuurlijke middelen en de controle door farmaceutische bedrijven, maken het des te belangrijker dat mensen bewust worden van en toegang krijgen tot alternatieve gezondheidsopties zoals microdosing.

Hoe begin je met microdoseren?

Als je interesse hebt om te beginnen met microdoseren, kun je een starterspakket aanschaffen dat truffels en de benodigde supplementen bevat. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en een deskundige raadpleegt voor begeleiding.

Conclusie

Microdoseren kan een krachtige manier zijn om je welzijn te verbeteren en je vrije keuze in gezondheid te vergroten. Door kleine, gecontroleerde hoeveelheden van psychoactieve stoffen te gebruiken, kun je profiteren van de positieve effecten zonder de risico's van een volledige trip. Met de juiste kennis en voorbereiding kan microdoseren een waardevolle aanvulling zijn op je gezondheid en welzijn.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit fascinerende onderwerp? Kijk dan het webinar ‘De magie van microdoseren’ terug van vitaaltherapeut en ervaringsdeskudige Marcel Urgert.

Bovendien kun je ook deelnemen aan het webpanel ‘Kies Jouw Gezondheid’ op dinsdag 6 augustus van 20 tot 21:30 uur waarin je jouw vragen over microdoseren kan stellen aan Marcel Urgert en een keur van andere initiatiefnemers, visionairs en experts op het gebied van gezondheid.

Bron: Keuzevrijbijmij

Quote

Uitgaan nu.nl

18 oktober 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching