08
Sun, Sep

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Ontdek de verborgen verhalen achter meesterwerken - NLMagazine, Kunst & Cultuur, colleges symboliek - Hoe drukt een kunstenaar diens ideeën uit in het kunstwerk? Daarvoor is symboliek een handig middel. Naast het letterlijk afgebeelde, heeft het afgebeelde nog een andere, diepere betekenis. Wat betekent die uil of die spiegel? Hoe wordt een heilige of een mythologisch verhaal verbeeld? Dit leer je tijdens deze reeks! 

Iconografie: beeldbetekenis in de kunst

Colleges Symboliek

In de spannende nieuwe reeks Colleges Symboliek: Van Botticelli tot Bourgeois gaan we op zoek naar de symboliek van 9 bekende kunstwerken uit de Westerse kunstgeschiedenis. Het uitgangspunt is iconografie: dat deel van de kunstgeschiedenis dat zich bezighoudt met de beeldende kunst en haar diepere betekenis en inhoud. Deze topstukken zullen aan de hand van een visuele analyse besproken worden.

Verhalen uit bijbel en mythologie

Zo komt de geheimzinnigheid rondom de Primavera van Sandro Botticelli aan bod. Je hoort het Bijbelse verhaal over de dappere Judith, die de legerofficier van de Assyrische koning te grazen neemt. Hoe pakken kunstenaars Bosch en Rodin de verbeelding van het paradijs en de hel aan? In de laatste les duiken we in de moderne kunst, want symboliek is niet voorbehouden aan oudere kunst.

Personificaties, mythen & symbolen ontleed

Waarom koos de kunstenaar voor een bepaald verhaal, thema, symbool, of juist een bepaalde manier van uitbeelden? In deze colleges ga je, met de enthousiaste, kunsthistorische docente, de inhoudelijke betekenissen en verborgen symboliek van deze beroemde kunstwerken achterhalen.

Kortom, houd je van een beetje speurwerk en prachtige verhalen over interessante kunstwerken, dan is deze reeks voor jou! Bekijk hier de lesinhoud en kunstwerken.

Bron: De Vrije Academie

Quote

Uitgaan nu.nl

08 september 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching