22
Mon, Jul

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/ Linköping, Zweden/België, IT en geneeskunde - Twee ziekenhuizen in België zijn succesvol live gegaan met de publieke cloudservice van het internationale medische IT- en cybersecuritybedrijf Sectra (STO: SECT B).

Als eerste ziekenhuizen in de Benelux die Sectra One Cloud gebruiken, kunnen profiteren ze direct van alle voordelen van een cloudservice, zoals het eenvoudiger delen van resources tussen de locaties en meer gestroomlijnde workflows.

In de stad Brugge in België zijn de ziekenhuizen AZ Sint Lucas en AZ Sint Jan begonnen aan hun reis naar de cloud nadat zij in 2023 een contract met Sectra tekenden. Deze ziekenhuizen zijn de eerste in de Benelux die live zijn gegaan met Sectra Enterprise Imaging als volledig gemanagede service in de public cloud.

Een van de belangrijkste redenen voor deze overstap was de behoefte om de activiteiten te stroomlijnen en de samenwerking tussen de twee locaties te verbeteren. Sinds 2021 werken de 23 radiologen en negen stagiairs van beide ziekenhuizen samen in één vereniging. Voorheen konden ze niet in één omgeving werken omdat ze twee verschillende PACS-aanbieders gebruikten. Dit maakte het veel moeilijker om samen te werken. Deze sterke samenwerkingsbehoefte komt voort uit de uitdaging waar veel ziekenhuizen vandaag de dag mee te maken hebben, namelijk het omgaan met een hoge werkdruk.

"Met een vergrijzende bevolking neemt ook de zorgvraag toe. We hebben nu al te maken met een gebrek aan middelen en een hogere werkdruk. Met steeds meer onderzoeken om verslag over uit te brengen en een tekort aan personeel hebben onze radiologen het nu al moeilijk om de dagelijkse werkbelasting aan te kunnen. Een state-of-the-art gemeenschappelijk PACS-systeem zou kunnen helpen om de workflow te stroomlijnen en de efficiëntie te verbeteren," aldus Dr. Jesse Marrannes, radioloog in AZ Sint-Jan en hoofdverantwoordelijke voor dit PACS-project.

Bart Thielen, Managing Director Sectra Benelux, voegt hieraan toe:

"De gezondheidszorg moet tegenwoordig kunnen omgaan met de toenemende behoefte aan diagnostiek en gespecialiseerde zorg. De overstap naar de cloud is de eerste stap voor ziekenhuizen die gebruik willen maken van nieuwe technologie om deze uitdagingen het hoofd te bieden, omdat de dienst de benodigde schaalbaarheid en veiligheid biedt.

Daarnaast hebben veel ziekenhuizen te maken met personeelstekorten als het gaat om gekwalificeerd IT-personeel. Ik ben heel blij dat we vanuit Sectra een oplossing kunnen bieden die een deel van de stress en nood aan resources wegneemt die normaal gesproken nodig zijn om het systeem te beheren.AZ Sint Jan en AZ Sint Lucas maken de weg vrij voor de overgang naar public cloud voor medische beeldvorming in de Benelux en ik vind het prachtig om hun reis te volgen."

De service is gebaseerd op Microsoft Azure en wordt volledig beheerd door Sectra. De ziekenhuizen zagen de mogelijkheden van de service om hun IT-personeel en -middelen te ontlasten. "Het feit dat het een volledig beheerde dienst is en deze in de cloud wordt ingezet, geeft ons meer tijd om ons te richten op de zorg voor onze patiënten in plaats van op het onderhoud van het IT-systeem en de opslag en toegankelijkheid van gegevens," zei Annelies Meyns, Hoofd ICT-applicaties van het AZ Sint Jan, toen het project werd gestart.

Het implementatieproces begon kort na de ondertekening van het contract, waarbij Sectra nauw samenwerkte met de teams van het ziekenhuis om een naadloze overgang te garanderen. "Alles overzetten naar de cloud is een monumentale taak, maar de inzet van Sectra maakte het beheersbaar en efficiënt", zegt Jurryt Laleeuwe, Hoofd ICT-toepassingen van het AZ Sint Lucas.

De cloudservice is nu volledig operationeel en brengt opmerkelijke verbeteringen met zich mee. "Het nieuwe systeem heeft ons al beter in staat gesteld om middelen te delen en samen te werken aan patiëntdossiers. Daarnaast hebben onze radiologen veel baat gehad bij de mogelijkheid om onze workflows aan te passen, vooral voor overkoepelende multidisciplinaire teamvergaderingen", zegt Dr. Pieter Vandaele, Hoofd Radiologie in het AZ Sint Lucas. "De implementatie en de ervaringen tot nu toe zijn zeer positief en ik kijk ernaar uit om de verdere voordelen van deze cloudservice te ervaren."

De enterprise imaging-oplossing van Sectra biedt een uniforme strategie voor alle behoeften rondom medische beeldvorming en vermindert tegelijkertijd de operationele kosten. Dankzij de schaalbare en modulaire oplossing, met VNA in de kern, kunnen zorgverleners van ologie naar ologie en van enterprise naar enterprise groeien. Bezoek de website van Sectra voor meer informatie over Sectra en ontdek waarom Sectra Noord Europa verkozen is tot “Best in KLAS.”

Over Sectra

Sectra ondersteunt ziekenhuizen over de hele wereld in het efficiënter maken van de zorg. Daarnaast helpt Sectra autoriteiten en krijgsmachten door heel Europa bij het beschermen van de meest gevoelige informatie. Sectra draagt hiermee bij aan een gezondere en veiligere samenleving. De organisatie is opgericht in 1978 en heeft haar hoofdkantoor in Linköping, Zweden. Sectra opereert vanuit direct sales in 19 landen en werkt wereldwijd samen met verschillende partners. Sectra is genoteerd aan de NASDAQ Stockholm exchange. Ga voor meer informatie naar Sectra’s website.

Quote

Uitgaan nu.nl

22 juli 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching