08
Sun, Sep

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Door Jos de Jong - NLMagazine, het weer, regen, nattigheid, hittegolven, wat gebeurterallemaalindelucht – Vandaag kreeg ik het onderstaande bericht toegestuurd. In eerste instantie lacht je je een breuk. Immers, ik heb nog steeds het idee dat ‘het licht uitging in oktober 2023’ en eigenlijk nog steeds is niet ‘aan’ is.

Oké, af en toe een zonnig dagje, uiteraard afgewisseld door een snelle bui en dus kletsnatte velden overal, tuinders die hun oogst zien verrotten, mensen die zo langzamerhand een beetje ’veel’ gedeprimeerd van al dat water en die dikke wolken die onze lucht al maanden achtereen teisteren.
Maar dan vandaag dit bericht met de serieuze, bijna nog niet te begrijpen tekst van Jukeboxmarketing ‘De eerste hittegolf is onderweg. Hoewel het fijn is om buiten van het warmere weer te genieten, kan het je huis een onaangename plek maken’. Nou, ga daar maar eens aan staan!!!
Men is dus echt serieus, hoewel we ons dat niet kunnen voorstellen, maar… je weet maar nooit en dus is het misschien leuk om het onderstaande bericht te lezen. Veel plezier en doe er je voordeel mee…..Experts van Werkspot.nl, de betrouwbare manier om vakmensen in te huren, hebben de belangrijkste klussen die je in en om het huis kunt doen om je huis koel te houden tijdens een hittegolf op een rij gezet. Hoewel het beter is om je huis ruim van tevoren voor te bereiden op de warmte, noemen ze ook een aantal snellere oplossingen die helpen als je hiervoor te laat bent. Van speciale zonwerende folie op je ramen tot zonneschermen; genoeg ideeën om uit te proberen.

Deze week zullen delen van Nederland waarschijnlijk te maken krijgen met temperaturen van 26 graden, met maximumtemperaturen van 18 in de nacht. Deze hitte maakt het moeilijk om huizen koel te houden, en het voortdurend aanzetten van ventilatoren is duur – niet ideaal nu de kosten voor levensonderhoud al zo hoog zijn.

Er zijn manieren om je huis op de lange termijn koel te houden, zoals het installeren van airconditioning of beter isoleren. Als het te laat is om deze grotere klussen te laten uitvoeren, zijn er andere opties die nog wél op tijd gedaan kunnen worden voordat de eerste hittegolf een feit is. Coen Böhre van Werkspot.nl vertelt dat de lijst is ontworpen om huiseigenaren een aantal ideeën te geven die ze kunnen (laten) uitvoeren, zodat het huis tijdens de zomer koel blijft.“Huiseigenaren kunnen het beste maatregelen voor de langere termijn overwegen. Dat betekent bijvoorbeeld beter isoleren en schaduwplekken bij ramen creëren.”

“Als dit niet mogelijk is, hebben we een aantal tips en trucs om het gemiddelde gezin te helpen koel te blijven tijdens de hittegolf, zonder dat ze daarvoor een nieuwe hypotheek hoeven af te sluiten of weken moeten wachten op een professional.” En dus nu, de snelle tips van de deskundigen van Werkspot.nl:

Creëer schaduw

Het is een open deur, maar het creëren van schaduwrijke plekken zowel binnen als buiten je huis zal echt helpen om de hitte te verminderen. Vooral luifels zijn hierbij bijzonder handig, met name bij grote ramen of op het zuiden. Ook schaduwdoeken zijn tegenwoordig populair (en praktisch) en bovendien betaalbaar.

Open je ramen niet

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar het gesloten houden van ramen en deuren bij warm weer is vaak het beste. Als je kamer koeler is dan buiten, is het verstandig om de ramen zoveel mogelijk gesloten te houden om de warme lucht buiten te houden. Zodra het buiten afkoelt, kun je ramen en deuren openzetten om koelere lucht binnen te laten.

Kies voor lichte gordijnen

Lichtgekleurde gordijnen en jaloezieën weerkaatsen de warmte van de zon naar buiten, waardoor de binnentemperatuur lager blijft, terwijl donkere gordijnen en jaloezieën juist het probleem verergeren. Ook thermische raamdecoratie is nuttig om de warmte zowel buiten als binnen te houden. Het laten plaatsen ervan door een professional is relatief eenvoudig en goedkoop.

Koop een draagbare airco-unit

Airconditioning is fantastisch, maar niet goedkoop. Als je slechts één kamer of gedeelte van je huis koel wilt houden, overweeg dan een draagbare binnenunit van ongeveer 300 euro. Houd wel rekening met de hogere elektriciteitskosten. Het plaatsen van een plafondventilator is daarentegen een eenvoudige manier om een verfrissend briesje te creëren tegen een fractie van de kosten.

Probeer zonwerende folie

Zonwerende folies zijn tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende kleuren en tinten, en verminderen de hoeveelheid warmte dat je huis binnenkomt. Je kunt ook kiezen voor reflecterende folies. Deze folies kunnen door een vakman worden aangebracht, maar je kunt er ook zelf mee aan de slag.

Sluit rolluiken

Het koel houden van appartementen kan wanneer het buiten 30 graden is een extra uitdaging zijn. Vooral op de bovenste verdieping. Open zodra het buiten afkoelt ramen om warme lucht te laten ontsnappen, en zet ook deuren open voor extra ventilatie. Houd rolluiken de hele dag naar beneden om hitte buiten te houden.

Oplossingen voor de langere termijn

Voor effectievere oplossingen op de langere termijn zul je meestal een professional nodig hebben, zoals het installeren van airconditioning, beter isoleren en het plaatsen van een pergola. Hoewel al deze maatregelen je huis aanzienlijk zullen afkoelen, vergt het wel een aantal weken om het te realiseren.

Airco installeren

Als een draagbare unit niet aan je verwachtingen voldoet, kost een uitgebreidere installatie tussen de 2500 en 3000 euro, afhankelijk van het merk en aantal eenheden dat je nodig hebt. Overigens is er ondanks de hoge kosten niets beter om je huis tijdens de zomermaanden aangenaam te houden.

Beter isoleren

Veel mensen denken dat isolatie er is om je warm te houden, maar het tegendeel is ook waar. Isoleren klinkt als een enorm karwei, toch is het heel effectief om je huis in de zomer koel en in de winter warm te houden. Bovendien is isolatie een duurzame manier om te besparen op je energierekening.

Een pergola plaatsen

Pergola's zien er niet alleen mooi uit, ze kunnen ook helpen bij het koel houden van je huis. Op de juiste plek geplaatst, bieden ze schaduw en bescherming tegen de zon. Ook zijn ze ideaal om van het warme weer te genieten terwijl je zelf lekker koel blijft.

Meer informatie

Als u verdere reacties wenst op dit onderwerp, of een ander artikel over vastgoed of renovatie, neem dan contact op met het persbureau van Werkspot via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Werkspot is de betrouwbare manier voor huiseigenaren om vakmensen te vinden die ze nodig hebben en voor vakmensen om het werk te vinden dat ze willen. Het online platform koppelt huiseigenaren met gecontroleerde en goedgekeurde lokale vakmensen voor reparaties en verbeteringen aan het huis in heel Nederland.

Huiseigenaren kunnen hun klus gratis plaatsen en reacties ontvangen van beschikbare vakmensen; ze kunnen hun profielen bekijken en recensies lezen van eerdere klanten voordat ze beslissen wie ze benaderen.

Werkspot is marktleider in Nederland en elk jaar worden er meer dan 350.000 klussen op de site geplaatst. We hebben meer dan 28.500 aangesloten professionals om deze klussen uit te voeren. Werkspot maakt deel uit van de Instapro Group, de leidende marktplaats voor bouw- en huisverbeteringsvakmensen in Europa.

Quote

Uitgaan nu.nl

08 september 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching