25
Wed, Dec

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Door Iris van Asselt - NLMagazine/Noord-Holland, wooncommunity, natuur & Milieu - Het is even zoeken naar LiberTerra, een kleine natuur­vriendelijke wooncommunity diep verscholen in natuurgebied Geestmerambacht.

“Sorry, de natuur is hier een beetje ontploft”, verontschuldigt Iris van Asselt zich, terwijl ze haar bezoek over het grindpad door het hoge gras en wilde planten leidt. Het is inderdaad moeilijk voor te stellen dat dit terrein van een voormalige melkveeboerderij enkele jaren geleden nog een kale kleivlakte was. “Het is zo tof om te zien hoe snel de natuur zich herstelt”, vertelt ze trots. “Elk jaar wordt het hier groener en mooier.”

Duurzaamste huis

Aan de rand van het terrein ligt haar Tiny House, dat ze deelt met haar partner Roland en 2 dochters. Totale woonoppervlakte: 56 vierkante meter. Volgens 2 oorkondes boven de keukentafel is hun woning bovendien het duurzaamste huis van Noord-Holland én Nederland.

Vrijwel alles in de woning is gemaakt van duurzame, natuurlijke en hergebruikte materialen. Van keukenkastjes van zeewier tot opgeknapte meubels die op straat zijn gevonden. Een project van ruim 2 jaar voor de duurzaam interieurontwerper: “Alles in ons huis heeft een verhaal.” Op het dak liggen zonnepanelen, regenwater wordt ter plekke opgevangen en binnenkort ook gezuiverd. Met het droogtoilet wordt jaarlijks 60.000 liter water bespaard. Van Asselt: “Wist je dat je daarmee een jaar lang elke dag een heel bad kunt vullen?

Het roer om

De woongemeenschap is het geesteskind van Mieke Elzenga en zag in 2020 het levenslicht. Op het terrein staan 10 duurzame, verplaatsbare huizen. Het doel? Samen met provincie, gemeente en recreatieschap het gebied herontwikkelen door duurzaam wonen, leren en werken. De grond wordt gehuurd van het recreatie­schap Geestmerambacht, provincie en gemeente hielpen met de aanleg van de infrastructuur en vergunningen.

Van Asselt is bewoner van het eerste uur. Zij en haar gezin woonden in een Vinex-wijk in Amsterdam, maar gooiden tijdens een maandenlange campertrip naar Tokio het roer radicaal om. “We wilden eenvoudiger gaan leven. In de natuur, duurzamer, kleiner en met een community.” Op een woonbeurs kwam Elzenga bij toeval op hun pad en vielen alle puzzelstukjes op hun plek.

Voedsel en educatie

Voedsel verbouwen de LiberTerra-bewoners grotendeels zelf. Overige levensmiddelen, producten en diensten worden collectief ingekocht. De gemeenschap heeft daarnaast een educatieve functie. Zo zijn in het kenniscentrum regelmatig cursussen en filmavonden en geven Van Asselt en haar buren rondleidingen aan schoolklassen, omwonenden en bedrijven. “Ik vind het mooi om mensen te inspireren en onze kennis en ervaringen te delen. Op deze manier geven we iets terug aan de omgeving.”

Korte lijntjes

De toekomst van LiberTerra is nog onzeker. De bewoners hebben weliswaar korte lijntjes met hun samenwerkingspartners, maar volgens Van Asselt kan de onderlinge communicatie een stuk beter: “Burgerinitiatieven, overheden en maatschap­pelijke organisaties hebben vaak hetzelfde doel, maar verschillende rollen. Wederzijds begrip en van elkaar leren is dus belangrijk. Onze vergunning is onlangs verlengd tot 2030, maar ik hoop dat we hier langer mogen blijven wonen. We hebben dit gebied een enorme upgrade gegeven. De ijsvogel vliegt hier weer, egels en andere dieren zijn teruggekeerd. In 4 jaar is het terrein een echt paradijs geworden.”

Meedenken

Noord-Hollanders kunnen op allerlei manieren invloed uitoefenen op het beleid van de provincie. Bijvoorbeeld door mee te denken met plannen en besluiten. Of door samen met andere inwoners, overheid en maatschappelijke organisaties op te trekken bij projecten. Van woning­nood en bereikbaarheid tot de ontwikkeling van het landelijk gebied. &Holland nam een kijkje bij 3 samenwerkingsprojecten.

Quote

Uitgaan nu.nl

25 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching