NLMagazine, Land- en erfgoederen, klimaatrisico’s - Veel van ons cultureel erfgoed is kwetsbaar voor klimaatverandering met wateroverlast, overstromingen en droogte tot gevolg. Overstromingen kunnen bij musea, monumenten, cultureel erfgoed en archeologische en geologische vindplaatsen tot forse schades leiden.
Door wateroverlast kan bijvoorbeeld houtrot en schimmel aan gebouwen ontstaan waardoor ze beschadigen. Droogte kan tot allerlei schades leiden, zoals schade aan de fundering en scheurvorming door bodemdaling en paalrot. Ook kunnen sommige authentieke bouwmaterialen niet goed tegen extreme temperaturen. Door hitte kan het bovendien voor mensen en dieren in of bij erfgoed te warm worden.
Welke objecten lopen gevaar en wat zijn eigenlijk de risico’s?
Om een goede indruk te krijgen over de objecten die gevaar kunnen lopen is door stichting CAS (Climate Adaptation Services) in opdracht van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed de landelijke Klimaatrisicoscan voor het Nederlandse erfgoed ontwikkeld.
Handig hulpmiddel voor eigenaren, overheden en onderzoeksbureaus
Eigenaren, overheden en onderzoeksbureaus kunnen deze landelijke quickscan gebruiken als basis om te zien hoe kwetsbaar bepaald erfgoed is. De kaarten in de quickscan zijn gebaseerd op data uit de landelijke Klimaateffectatlas. Dat betekent dat de informatie gebaseerd is op openbare landelijke gegevens, die vooral een eerste indruk geven. Wil je nauwkeuriger de gevolgen voor erfgoed in beeld brengen om te bepalen welke maatregelen je ergens moet nemen? Dan is het nodig om naast deze quickscan specifiekere lokale informatie te verzamelen, bijvoorbeeld met een regionale of lokale atlas.
Screenshot uit de klimaatrisicoscan
De landelijke Klimaatrisicoscan dient als een handig hulpmiddel voor eigenaren, overheden en onderzoeksbureaus om de kwetsbaarheid van specifiek erfgoed te beoordelen. De gegevens in de scan zijn afkomstig uit de landelijke Klimaateffectatlas, waardoor ze voornamelijk een eerste indruk geven op basis van openbare landelijke gegevens. Voor een nauwkeurigere beoordeling van de gevolgen voor erfgoed is het echter nodig om naast deze scan meer specifieke lokale informatie te verzamelen, bijvoorbeeld via een regionale of lokale atlas.
Naast de kaarten biedt een kaartverhaal verdere toelichting. Hierin wordt uitgelegd wat de kaartlagen laten zien, hoe ze kunnen worden gebruikt en welke methoden zijn toegepast bij de ontwikkeling ervan.
Bronnen
- Erfgoedstem, Klimaatadaptatie.nl, kennisdossier Cultureel Erfgoed