Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Campagnebeeld Previously Unreleased - Bijzondere selectie festivalfilms te zien in Eye en de landelijke bioscopen - NLMagazine, Evenementen, film - Iedere zomer presenteert Eye Filmmuseum films van makers die te zien waren op de prominente festivals maar de Nederlandse bioscoop niet bereikten.

Het gaat om internationaal goed ontvangen films die nadere aandacht verdienen. In 2024 is werk te zien van bekende en debuterende regisseurs, onder wie Radu Jude, Kelly Reichardt en Thiên An Pham. Van de Portugese filmmaker João Canijo zijn de intrigerende ‘spiegelfilms’ Mal Viver en Viver Mal gekozen.

Previously Unreleased, vanaf 27 juni iedere week een nieuwe première in Eye Filmmuseum, de FilmHallen en landelijke filmtheaters; eyefilm.nl/previouslyunreleased

Ze waren te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar een uitbreng in de Nederlandse bioscoop leek er niet meer in te zitten. Ten onrechte, meent Eye dat, deels in samenwerking met Cinéart en Park Circus, tien opmerkelijke films uit het internationale circuit een zomerse release geeft.

Selectie nieuwe titels

Tot de selectie behoren nieuwe titels van bekende makers als de Roemeense Radu Jude (Do Not Expect Too Much from the End of the World) en de Amerikaanse Kelly Reichardt (Showing Up). Ook de Argentijnse regisseur Lisandra Alonso (Eureka) is een oude bekende van Eye: al sinds zijn debuut (La libertad, 2001) worden zijn films vertoond en/of landelijk uitgebracht.

De keuze waaiert uit naar Vietnam, met de opname van Thiên An Phams bezwerende debuutfilm Inside the Yellow Cocoon Shell, winnaar van de Camera d’Or, de eerste Vietnamese Camera d’Or sinds L’odeur de la papaye verte van Tran Anh Hung in 1993. Binnen het veld van de Europese arthouse zijn het vooral de ‘spiegelfilms’ van de ervaren Portugese regisseur João Canijo die de aandacht trekken. Met Viver Mal en Mal Viver schetst hij een gelaagd portret van vijf vrouwen die een luxehotel runnen en, aan de andere kant, de hotelgasten. 

Interessegebied

De films passen in het vertonings- en collectiebeleid van Eye waarin veel aandacht is voor opkomende makers uit alle werelddelen, nieuw werk van gerenommeerde filmauteurs en soms ‘vergeten’ makers.

De films gaan om en om in première in Eye en de FilmHallen; iedere eerste Amsterdamse avondvertoning wordt ingeleid door een medewerker van de Filmkrant. De Previously Unreleased-titels zijn vanaf dat moment ook te zien in de landelijke filmtheaters.

Films

Showing Up Kelly Reichardt, US 2022 108’ - vanaf 27 juni (Park Circus)
Do Not Expect Too Much from the End of the World Radu Jude, RO/LU/FR/HR 2023 163’ - vanaf 4 juli
Le gang des Bois du Temple Rabah Ameur-Zaïmeche, FR 2022 113’ - vanaf 11 juli 
Eureka Lisandro Alonso, FR/AR/DE/PT/MX 2023 147’- vanaf 18 juli
Le procès Goldman Cédric Kahn, FR 2023 115’ - vanaf 25 juli (Cinéart)
Animal Sofia Exarchou, GR/AU/RO/CY/BG 2023 116’ - vanaf 1 augustus
Peak Season Henry Loevner & Steven Kanter, US 2023 82’ - vanaf 8 augustus
Inside the Yellow Cocoon Shell Thiên An Pham, VN/SG/FR/ES 2023 178’- vanaf 15 augustus
Mal Viver João Canijo, PT/FR  2023 127’ - vanaf 22 augustus
Viver Mal João Canijo, PT/FR 2023 124’ - vanaf 29 augustus

Eye Film Player & Picl.

Een aantal titels uit de editie van 2024 is twee weken na de release ook on demand te bekijken op Eye Film Player (EFP) en Picl. Op EFP zijn titels uit eerdere edities te zien - de titellijst wordt zo gestaag uitgebreid. 

Lisandro Alonso te gast

Op vrijdag 14 juni is de voorpremière van Lisandro Alonso's Eureka in aanwezigheid van de maker.

Quote

Uitgaan nu.nl

29 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching