23
Mon, Dec

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Jantien - Kraanvogelpaar met kuikens in het Fochteloërveen. - ‘Europa van levensbelang voor onze natuur’ - Door Wilco Meijers - NLMagazine Natuur & Milieu - Op 6 juni zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Hoe belangrijk zijn die eigenlijk voor onze natuur?

“Die zijn cruciaal”, vindt boswachter Jacob de Bruin. “Dankzij Europees geld is bijvoorbeeld het Fochteloërveen weer een nat hoogveengebied waar de kraanvogel als broedvogel is teruggekeerd.”

Hoe gaat het dit voorjaar met de kraanvogels in het Fochteloërveen?
“De start is veelbelovend. Dankzij het natte weer afgelopen tijd zijn er veel veilige broedplekken waar roofdieren niet bij kunnen komen. De eerste jongen zijn zelfs al geboren! Het is afwachten of we het record van vorig jaar kunnen breken. Toen vlogen er acht jongen uit.”

Dat klinkt nog niet zoveel

“Klopt. Er zijn ongeveer tien territoria waarin kuikens worden geboren, maar het gaat erom of die kuikens gezond opgroeien. Jonge kraanvogels hebben relatief veel tijd nodig om volwassen te worden; het duurt 9 of 10 weken voordat ze vliegensvlug zijn. In die tijd worden ze steeds groter en verandert hun menu. In het begin eten ze vooral insecten, na verloop van tijd worden de prooidieren groter, denk aan salamanders, kikkers en kleine zoogdieren. Al die tijd moet de voedselvoorziening op orde zijn. Dat betekent dus een biodivers gebied. De kuikens worden door hun ouders gevoerd en blijven bijna een jaar bij hun ouders.”

Wat vind je zo bijzonder aan deze vogels?

“Alleen hun geluid al, als je dat ’s morgens vroeg in de nevel hoort, dat is echt magisch. Het zijn ook schitterende vogels, met een spectaculaire paringsdans. En bovenal vind ik het heel gaaf dat ze op eigen kracht als broedvogel zijn teruggekeerd. Een compliment aan mijn voorgangers die het natuurherstel hier in gang hebben gezet.”

Waaraan is hun terugkeer als broedvogel in het Fochteloërveen te danken?

“Dankzij het natuurherstel dat vanaf 2000 is ingezet. Met behulp van een Europees subsidieprogramma voor natuur- milieu- en klimaatprojecten (Life) zijn houten kades hersteld, waardoor het sterk verdroogde gebied weer nat werd. Heel gunstig voor de vorming van hoogveen en ook voor veel diersoorten zoals de kraanvogel. Die gaan alleen broeden als er veilig broedplekken zijn, omringd door water. Dat had effect; in 2001 hadden we het eerste succesvolle broedgeval van de kraanvogel in Nederland.”

Quote

Uitgaan nu.nl

23 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching