NLMagazine/Borger, Drente – Archeologie, oudheid - Archeologiestudenten van Hogeschool Saxion uit Deventer vonden tijdens een excursie naar het Hunebedcentrum een nieuwe steentijd bijl op de keienbult in het Oertijdpark.
Directeur Harrie Wolters vertelt dat ze al vermoedden dat er archeologische objecten tussen de stenen van de keienbult konden liggen, die oorspronkelijk door ploegen van een akker aan de oppervlakte waren gekomen.
De keienbult
De keienbult werd enkele jaren geleden aan het Oertijdpark toegevoegd om te laten zien hoe rijk de Drentse bodem is aan zwerfstenen. Die zijn hier terecht gekomen in de op een na laatste ijstijd. De enorme berg stenen van de keienbult komt oorspronkelijk van één aardappelakker in de buurt van Borger. “De keienbult is een geliefde locatie van steen zoek- en determineeractiviteiten. Duizenden kinderen en volwassenen hebben hier al gespeurd naar mooie zwerfstenen of stukken vuursteen. Tot op heden waren dat altijd natuurlijk gevormde stenen zonder bewerkingssporen. Tot afgelopen vrijdag” vertelt Karla de Roest, Archeoloog en Hoofd Educatie bij het Hunebedcentrum.
Een vrijdagmiddag vondst
”In de archeologie staat een opmerkelijke vondst, die vaak toevallig vlak voor het weekend wordt gedaan en daardoor soms de planning verstoort, bekend als een ‘vrijdagmiddagvondst’. Daar moest ik meteen aan denken. Op het eerste oog gaat het om een natuurstenen bijl die uit het nieuwe steentijd komt met gebruikssporen” aldus Karla. De bijl werd per toeval ontdekt door een archeologiestudent tijdens de excursie van de Studievereniging Deventer Archeologie Studenten. De rondleiding werd afgesloten met een stop bij de keienbult.
hunebednieuwscafé.nl
De archeologen van het Hunebedcentrum bekommeren zich verder over de bijl om de vondst te melden bij de juiste instanties en voor nader onderzoek dat terug te lezen zal zijn op hunebednieuwscafé.nl
Bron: Erfgoedstem