NLMagazine Ziekte kan iedereen wel eens overkomen, ook jouw werknemers kunnen natuurlijk ziek worden. Soms is dit van korte duur en soms kan dit weken, maanden of zelfs jaren duren. Als werkgever heb je een aantal verplichtingen wanneer een werknemer ziek is.
Het is van groot belang om op de hoogte te zijn van deze verplichtingen om zowel de werknemer als jouw bedrijf op de juiste manier te ondersteunen. In dit artikel zullen we de belangrijkste verplichtingen bespreken.
De melding van ziekte
Wanneer een werknemer ziek is, is het belangrijk dat hij of zij dit zo snel mogelijk meldt. Volgens de wet dient een werknemer zijn of haar ziekte uiterlijk op de eerste ziektedag te melden. Als werkgever moet je vervolgens binnen twee werkdagen na de ziekmelding een 'schriftelijke bevestiging van de ziekmelding' aan de werknemer verstrekken. Hierin dien je onder andere de vermoedelijke duur van de ziekte te vermelden. Dit is het plicht van de werknemer. Vervolgens heb je als werkgever een aantal verplichtingen.
Loondoorbetaling tijdens ziekte
Een belangrijke verplichting van jou als werkgever is het doorbetalen van het loon van de zieke werknemer. Gedurende de eerste twee jaar van ziekte ben je als werkgever verplicht om minimaal 70% van het loon door te betalen. Het eerste jaar is dit 100% van het loon en het tweede jaar minimaal 70%. Uiteraard kun je als werkgever ervoor kiezen om het loon (gedeeltelijk) door te betalen, maar dit is niet verplicht.
Re-integratie
Als werkgever ben je verplicht om samen met de zieke werknemer een re-integratietraject op te starten. Re-integratie is een belangrijk onderdeel van de verplichtingen van de werkgever bij ziekte. Het doel van re-integratie is om de zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Hierbij spelen zowel de werkgever als de werknemer een actieve rol. Dit is een traject waarin er verschillende stappen zijn en maatregelen worden gemaakt om de werknemer weer aan het werk te krijgen.
Zo moet je als werkgever een plan van aanpak opstellen, waarin de te nemen stappen en de te verwachten resultaten worden beschreven. Daarnaast ben je als werkgever verplicht om passend werk aan te bieden aan de zieke werknemer. Dit houdt in dat je de werknemer werkzaamheden biedt die aansluiten bij zijn of haar mogelijkheden en beperkingen als gevolg van de ziekte. Hierbij moet je rekening houden met de adviezen van de bedrijfsarts. Wanneer het UWV van mening is dat je als werkgever onvoldoende inspanningen hebt geleverd voor de re-integratie van de zieke werknemer, kan er een loonsanctie worden opgelegd.