22
Fri, Nov

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Den Haag, Kunst & Cultuur, beeldende kunst - Beeldende kunstenaar Karin Arink is winnaar van de Per Abramsen Sculptuur Prijs. Deze prijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt en wordt toegekend aan hedendaagse Nederlandse beeldhouwers van 35 jaar of ouder.

Van wie het werk een internationale uitstraling heeft, driedimensionaal is, maar ook experimenteel en vernieuwend is. Arink is voor 2024 gekozen tot winnaar en haar tentoonstelling Hollow Grounds is van 2 februari tot en met 1 april 2024 te zien in museum Beelden aan Zee.

Hollow Grounds
In het werk van Karin Arink staat het lichaam centraal. Niet als uiterlijke verschijning, maar lichaam en lichaamshouding als drager van ervaringen. Zij ziet het lichaam onder meer als façade waarachter men zich kan verschuilen, als een plek voor een ander en als vorm van het bestaan. In haar werk probeert ze die abstracte ideeën en existentiële vragen visueel te vangen. Zo is elk beeld een fysieke vorm van een bepaalde staat van ‘zijn’.

Haar beelden, tentoongesteld in Kabinet en Zeezaal, lijken elkaar als in een choreografie in beweging te zetten en zoeken ze verbinding met de toeschouwer. Door het lichaam als het ware binnenste buiten te keren, wil Arink het onderhuidse naar boven halen en de afstand tussen beeld en kijker wegnemen. Ze wil tonen wat onzichtbaar is in het volste besef dat dat niet kan. Daardoor roepen haar beelden een zekere spanning op.

Hollow Grounds reageert op de aanhoudende wereldwijde onrust en stelt vragen over wat er overblijft als de grond onder onze voeten verdwijnt. Getriggerd door de dubbelzinnige betekenis – ‘ground’ betekent zowel ‘bodem’, ‘basisvoorwaarde van het bestaan’ en ‘reden’, koppelt Arink het woord hier aan de ervaringen die ze in haar werk verbeeldt. Het zijn ervaringen waarin we elkaar zouden moeten kunnen vinden. Want wat blijft er over als de grond onder onze voeten verdwijnt? 

De Per Abramsen Sculptuur Prijs 
De Per Abramsen Sculptuur Prijs is een onderscheiding voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen Museum Beelden aan Zee en de Stichting Abramsen-Koedam. Deze prijs, ter waarde van € 10.000 wordt toegekend aan hedendaagse Nederlandse beeldhouwers van 35 jaar of ouder. Naast het bedrag is ook een solotentoonstelling in museum Beelden aan Zee onderdeel van de prijs.

De kunstenaars worden geselecteerd op basis van hun ruimtelijk en driedimensionale werk met een sterk beeldend karakter. Het werk dient ook vernieuwend en experimenteel te zijn met een internationale uitstraling. Om het jaar wordt deze prijs uitgereikt aan een kunstenaar. Deze samenwerking biedt een platform voor kunstenaars om nieuw werk te creëren en hun oeuvre te promoten. 

Over Karin Arink
Karin Arink (Delft, 1967) studeerde aan de Willem de Kooning Academie en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Met de Prix de Rome eerste prijs in 1992 en haar voortdurende streven naar verbinding met anderen, heeft Arink een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Haar serie VerteerWezens, waarin ze gebruiksvoorwerpen en onverkochte kunstwerken combineert met lichamelijke elementen gemaakt van verschillende materialen, zoals klei, gips en textiel, aluminium, gaas en/of karton en omvormt tot beelden, getuigt van haar unieke creatieve benadering.
Naast haar solopraktijk is Arink lid van kunstenaarsinitiatief Stichting B.a.d en sinds 2012 Course Leader van de afdelingen Autonome Beeldende Kunst en Fotografie (School of Art) aan de Willem de Kooning Academie Rotterdam.  

Over Per Abramsen
De naamgever van de prijs Per Abramsen (1941 – 2018), afgestudeerd aan de Rotterdamse Academie in 1961 en winnaar van diverse kunstprijzen, was een beeldhouwer die grenzen verkende en experimenteerde met diverse materialen. Als oprichter van kunstenaarsinitiatieven en voorzitter van kunstorganisaties droeg hij bij aan de kunstgemeenschap.

Zijn leven en werk stonden in het teken van de filosofie "Zijn is Doen" (S. Kierkegaard). Zijn kunst evolueerde van abstract naar sociaal betrokken figuratieve vormen, experimenterend met materialen en technieken. Abramsen, winnaar van de EMS Cultuurprijs (1965, tweede prijs) en de Jacob Hartog Prijs (1989), exposeerde wereldwijd en zijn werk is opgenomen in diverse collecties. Hij was daarbij actief als oprichter en voorzitter van kunstenaarsinitiatieven, waaronder SARK, STEK, en het Bronsgiet-collectief Sculptuur, en diende als voorzitter van de BBK Rijnmond. Daarnaast nam hij deel aan diverse commissies, was gastdocent bij verschillende academies en was van 1997-2003 gasthoogleraar aan de Technische Universiteit Delft. Vanaf 12 april is het werk van Per Abramsen te zien in het Kabinet van het museum.

Quote

Uitgaan nu.nl

22 november 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching