Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Beurzen voor dirigent Leon Frantzen en violiste Iris van Nuland, strijkkwartetstipendium voor Butter Quartet

NLMagazine Kunst & Cultuur, Muziek - Het Kersjes Fonds, een van Nederlands grootste particuliere stimuleringsfondsen voor muziek, kent de Kersjesprijs 2023 toe aan het Animato Kwartet. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro. De vioolbeurs en de directiebeurs gaan naar respectievelijk Iris van Nuland en Leon Frantzen. Zij ontvangen ieder 15.000 euro. Het strijkkwartetstipendium met een geldbedrag van 10.000 euro is voor het Butter Quartet. De prijsuitreiking vindt maandagavond 27 november plaats in De Duif, Amsterdam.

Het Animato Kwartet, winnaar van de Kersjesprijs 2023, wordt alom gezien als het meest veelbelovende jonge strijkkwartet in Nederland. Bij hun concerten in binnen- en buitenland combineren de vier musici – violisten Inga Våga Gaustad (1998), Tim Brackman (1993) en Elisa Karen Tavenier (1996) en cellist Pieter de Koe (1994) – klassieke werken met hedendaagse composities. Ze zijn laureaten van de Banff International String Quartet Competition en namen deel aan de Verbier Academy. Het kwartet ontving al diverse internationale prijzen, onder meer in 2017 het Strijkkwartetstipendium van Het Kersjes Fonds.

Motivatie Het Kersjes Fonds
“Wij volgen Animato al jaren en zijn onder de indruk van de enorme stappen die de musici als kwartet hebben gezet. Vier spelers, die elk hun individuele uitdrukking behouden en inzetten, hebben als kwartet een gelaagd en intens spel ontwikkeld met een breed palet aan kleuren. Met hun bruisende en gloedvolle vertolkingen van muziek uit verschillende periodes weten ze het publiek te betoveren.”

Iris van Nuland (2002), winnaar van de Vioolbeurs 2023, won onder meer de Nationale Finale van het prestigieuze Prinses Christina Concours en zowel de derde prijs als de performanceprijs bij het Oscar Back Concours. Zij soleerde met orkesten als het Residentie Orkest, Philips Symfonie Orkest en Jeugdorkest Nederland. Sinds september 2020 studeert Iris aan het Amsterdamse Conservatorium bij Peter Brunt en Maria Milstein.

Het fonds omschrijft haar als “een musicus die met beide benen op de grond staat, maar tegelijkertijd de muziek kan optillen door haar unieke, veelkleurige toon waarmee zij de melodieën kan laten dansen. Door haar veelzijdigheid en een indrukwekkende muzikale intuïtie weet ze de kern van uiteenlopende componisten als Bach, Paganini en Stravinsky te raken.”

Leon Frantzen-Malesani (1998), winnaar van de Directiebeurs 2023, is vanaf seizoen 2023/24 Resident Conductor bij het Muscat Royal Philharmonic Orchestra in Oman. Hij won al vele internationale prijzen en dirigeerde een groot aantal orkesten in binnen- en buitenland zoals Manchester Camerata, Nottingham Philharmonic, Wiener Festspiele Ensemble, Orchestre Symphonique de Quebec en Orchestre Metropolitain. Dit seizoen maakt hij zijn debuut bij BBC Philharmonic, PSAPPHA ensemble en Orkest de Ereprijs. In september is hij afgestudeerd voor zijn masteropleiding aan de Royal Northern College of Music bij Mark Heron en Clark Rundell.

Het fonds: “Deze jonge Nederlandse dirigent heeft de capaciteit om – met een prachtig resultaat – volkomen ontspannen een groot symfonieorkest door een uitdagende hedendaagse partituur te loodsen. Hij houdt overzicht, heeft lef, is trefzeker en zeer muzikaal.”

Het Butter Quartet, winnaar van het Strijkkwartetstipendium 2023, bestaat uit de violisten Anna Jane Lester en Chloe Prendergast, altvioliste Isabel Franenberg en de cellist Evan Buttar. Zij integreren onderzoek naar laat 18de en begin 19de-eeuwse uitvoeringspraktijken in hun eigen krachtige optredens, waarin ook nieuw werk voor historische instrumenten is te horen. Het kwartet trad onder meer op bij het Festival Oude Muziek in Utrecht, Mozartfest Würzburg en de Beethoven Academy in Polen.

Het fonds
“Onder de vele jonge strijkkwartetten die Nederland momenteel rijk is valt het op historische instrumenten (of kopieën ervan) spelende Butter Quartet op: het kwartet is eigenzinnig, excelleert in subtiel, veelkleurig samenspel, toont een verfrissende blik op het klassieke repertoire, pleegt research naar onontdekte componisten en stelt bijzondere programma’s samen.”

Het Kersjes Fonds steunt de ontwikkeling van prikkelende, maar kwetsbare ideeën
Het Kersjes Fonds, in 1994 opgericht door dirigent Anton Kersjes en zijn vrouw Margreet van de Groenekan, geeft jaarlijks zo’n 350.000 euro uit aan beurzen en prijzen voor jong talent en aan de ondersteuning van bijzondere projecten en originele initiatieven. Het strijkkwartet geniet daarbij bijzondere aandacht; onder meer Dudok Quartet Amsterdam, Ruysdael Kwartet, Ragazze Quartet en Matangi ontvingen de Kersjesprijs. Sinds 2022 heeft het stimuleringsfonds zijn koers gedeeltelijk verlegd. De jaarlijkse uitreiking van prijzen, beurzen en stipendia aan violisten, ensembles en dirigenten – een belangrijke pijler in het Nederlandse muziekleven – wordt voortgezet. Voor projectondersteuningen voert het fonds een nieuw beleid, waarin de focus ligt op de ontwikkeling van kansrijke ideeën. Originele en prikkelende muziekprojecten komen in aanmerking voor substantiële financiële steun. Het streven is om uitdagende, levensvatbare maar kwetsbare ideeën bij de bron te koesteren en de kans te geven om zich te ontwikkelen. Binnen het nieuwe beleid steunt het fonds projecten van onder meer New European Ensemble, Diamanda Dramm en Fie Schouten.

Website Het Kersjes Fonds

Quote

Uitgaan nu.nl

02 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching