08
Sun, Sep

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Buitenland – Vrijdag 22 september jl., kreeg de Oekraïense oorlogsveteraan Yaroslav Hunka (98) een staande ovatie van het Canadese parlement, inclusief premier Justin Trudeau en president Volodymyr Zelensky. Hunka werd geprezen als een strijder tegen het Russische imperialisme, maar inmiddels is duidelijk dat Hunk heeft gediend in een nazi-legioen.

Voorzitter Anthony Rota noemde Hunka vorige week in het parlement nog een "Oekraïense held". Maar hierop reageerde de Canadese stichting Vrienden van het Simon Wiesenthal Centrum, een Joodse mensenrechtenorganisatie, meteen verontwaardigd. Volgens de stichting diende de veteraan als lid van de veertiende Waffen Grenadierdivisie van de SS in de Tweede Wereldoorlog.

'In een tijd van toenemend antisemitisme en verdraaiing van de feiten rond de Holocaust is het ongelooflijk verontrustend om te zien hoe het Canadese parlement opstaat om een persoon toe te juichen die lid was van een eenheid van de Waffen-SS, een militaire nazi-tak die verantwoordelijk is voor de massamoord op vele onschuldige burgers', verduidelijkt de stichting in een verklaring.

In oorlogstijd zou Hunka hebben bijgedragen aan de uitroeiing van Joden, Polen, Tsjechen en Slowaken in Oekraïne, en mensen die ontrouw waren aan Hitler. Maar in het Canadese parlement kreeg Hunka tweemaal een staande ovatie van het Canadese parlement, inclusief premier Justin Trudeau en president Volodymyr Zelensky. Hij werd 'uitbundig geprezen vanwege zijn strijd voor de Oekraïense onafhankelijkheid tegen de Russen', meldt de Volkskrant.

Inmiddels heeft de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Anthony Rota, de volledige verantwoordelijkheid op zich genomen en zijn excuses aangeboden. Zelensky en Hunka hebben echter nog niet gereageerd. Zelensky is zelf Joods en verloor familieleden tijdens de Holocaust.

Op sociale media reageert een campagneleider van de Utrechtse CDA-afdeling, Job van den Broek, laconiek op de misvatting. 'De positie van specifiek de Oost-Europese divisies binnen de SS was zodanig complex dat het - los van eventuele oorlogsmisdaden - heel erg ingewikkeld is om daar vanuit je luie stoel anno 2023 een moreel oordeel over te vellen', schrijft hij op X (voorheen Twitter).

Voor degene die de toespraak wil beluisteren, ga naar
https://twitter.com/i/status/1706047734682140799

Quote

Uitgaan nu.nl

08 september 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching