Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Boekpresentatie en solo-expositie Bergense beeldend kunstenaar Ad Groot - NLMagazine/Bergen aan Zee Kunst & Cultuur, literatuur - Op zondag 8 oktober wordt het boek ‘groot aan zee’ gepresenteerd. In dit kunstboek deelt beeldend kunstenaar Ad Groot zijn relatie met de natuur.

Groot’s schilderijen worden begeleid door teksten van Adriaan van Dis, Charlotte Caspers en Ad Himmelreich. De overhandiging van het eerste exemplaar ‘groot aan zee’ vindt plaats op 8 oktober om 16.00 uur in Galerie Zincexposities te Bergen. In de galerie is tevens een solo-expositie van Groot’s werken te zien.

De schilderijen van de Bergense beeldend kunstenaar Ad Groot (1953) tonen de schoonheid en poëzie van de natuurlijke wereld om ons heen. Door de ogen van de kunstenaar zie je de zee- zon - spiegelingen - nevel en schaduwen. Al deze indrukken neemt Groot mee naar zijn atelier, om wat ongrijpbaar is toch te vangen in een geheel eigen verf- en kleurentaal. Groot won in 2016 de Rabobank prijs tijdens de Kunst10daagse Bergen voor de mooiste expositie. Sindsdien maakt hij monumentale werken die niet zijn opgespannen en waarop zijn belevingswereld, de poëzie van de natuur, tot uitdrukking komt.

In ‘groot aan zee’ worden foto’s van Groot’s monumentale schilderijen afgewisseld met inspiratiebeelden, zoals de door de wind en water gevormde reliëfstructuren van het zand aan de kust. Het boek is ontworpen door grafisch ontwerper Akiko Wakabayashi. Wakabayashi, drie keer geselecteerd voor The Best Dutch Book Design, weet niet alleen de schilderijen tot zijn recht te laten komen in het boek, maar ook de kunstenaar en diens inspiratiebronnen weer te geven. Het kunstboek is geen traditionele catalogus maar een kunstwerk op zichzelf waarbij de kaft niet tot het einde loopt en gebruik is gemaakt van twee soorten papier.

Adriaan van Dis, Charlotte Caspers en Ad Himmelreich
Adriaan van Dis schrijft over de gedeelde belevingswereld en verbondenheid met Bergen aan Zee waar ze samen tijdens hun Parijse periode over spraken (Groot woonde 25 jaar in Parijs). Kunstenaar Charlotte Caspers vertelt over de heel eigen verf- en kleurtaal van Groot. Ad Himmelreich beschrijft hoe Groot in de loop der jaren zijn eigen vormentaal heeft ontwikkeld, steeds losser van een figuratieve weergave van het landschap.

Over Ad Groot
Het kunstenaarschap van Ad Groot (Bergen 21.01.1953) is ten diepste verbonden met het hem omringende landschap. Zowel hijzelf als zijn schilderijen zijn geboren op de geestgronden, het vruchtbare gebied in de luwte van de brede duinenrij bij Bergen (NH).De kleuren van de lucht, de aarde en het water in dit gebied, vinden als het ware op het schilderdoek hun eigen weg.

Groot ontving lessen van Jaap Min, een van de nazaten van de Bergense School. Groot ontwikkelt daarna in de beslotenheid van zijn atelier zijn eigen vormentaal die losraakt van de figuratieve weergave van het landschap. In Parijs, waar Groot jarenlang woonde, zet dit proces zich voort, waarbij het Noord-Hollandse landschap uit de herinnering plaats maakt voor abstracte beeldelementen, die het vroegste leven op aarde lijken op te roepen. Zijn werk is door de jaren heen veranderd: het schildergebaar is inmiddels grootser en brutaler geworden. Dit is terug te zien in zijn recentere schilderijen, gemaakt sinds zijn terugkeer naar de geboortegrond. Ieder werk lijkt een versmelting te zijn van lichamelijke ervaringen in de omringende natuur, de geleidelijke overgangen tussen het zand en het water van de zee, als het ware doorspoeld door altijd wisselende luchten. De doeken zelf zijn lichamen geworden, hun huid het noordelijke kleurenpalet in vervloeiende tonen. Zie www.adgroot.nl

Boekpresentatie ‘groot aan zee’
Zondag 8 oktober om 16.00 uur
Galerie Zincexposities, Wiertdijkje 8a, 1861 CE Bergen

Solo-expositie Ad Groot Galerie Zincexposities 8 oktober t/m 20 oktober (op afspraak) Kunst10daagse van 20 t/m 29 oktober 11.00-17.00 uur Galerie Zincexposities: expositie Ad Groot met zes andere kunstenaars uit verschillende disciplines: fotografie, glas en keramiek.

Boekinformatie ’groot aan zee’
88 pagina's content in 6 pages cover + English translation / 220 x 310 mm Portrait
€ 50,- / ISBN 978 94 92335 42 5
vanaf 8 oktober 2023 te koop in een gesigneerde oplage van 300 via www.adgroot.nl

Quote

Uitgaan nu.nl

02 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching