Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Den Haag Kunst & Cultuur - In Hilma af Klint – ‘Op zoek naar het onzichtbare’ brengt de veelbekroonde beeldmaker, illustrator en schrijver Harriët van Reek het leven en werk van de Zweedse schilder Hilma af Klint (1862-1944) op fantasievolle, kleurrijke wijze terug tot de essentie.

Dit kunstprentenboek is het 28e deel in de serie van Kunstmuseum Den Haag en Uitgeverij Leopold. Het verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling Hilma af Klint & Piet Mondriaan – Levensvormen, te zien vanaf 7 oktober.

Hilma wist precies wat ze wilde maken. Het was alsof ze een stem hoorde die haar vertelde wat ze moest schilderen. ‘Niet bang zijn’, hoorde ze de stem zeggen. ‘Je gaat iets schilderen wat nog nooit iemand gemaakt heeft. Durf je het?’

‘Ja!’, zei Hilma. ‘Ik durf het.’
Van Reek laat het rijk geïllustreerde verhaal beginnen bij Af Klints kindertijd en de rol van de Zweedse natuur als blijvende inspiratiebron voor haar kunst. Als de kunstenares ouder wordt, voelt ze dat er meer is tussen hemel en aarde. De vraag dringt zich op of je ook dingen kunt tekenen die je niet kunt zien. In tekst en beeld maakt Harriët van Reek voor jong en oud invoelbaar hoe Af Klint haar eigen weg gaat als schilder van het onzichtbare. Een selectie originele tekeningen van Harriët van Reek is vanaf 7 oktober in het Kunstmuseum te zien.

Kinderkunstboek
De kunstprentenboeken die Kunstmuseum Den Haag al sinds 2010 samen met Uitgeverij Leopold maakt, bieden een verrassende introductie in de wereld van de kunst, niet alleen aan kinderen maar ook aan de (groot)ouders die voorlezen of meekijken. Ze zijn ook bij uitstek geschikt voor liefhebbers van prentenboeken en illustraties. Het boek wordt vanaf oktober 2023 verkocht in de museumwinkel en boekhandels in het hele land. Prijs: € 16,99. ISBN: 9789025885762

Over Harriët van Reek
Harriët van Reek is maker van prentenboeken, beeldmaker en docent illustratie aan de Hogeschool voor de kunsten ArtEZ. Voor haar eerste prentenboek ‘De avonturen van Lena Lena’ won zij de gouden griffel. Daarna volgden verschillende prentenboeken, waaronder Edith en Egon Schiele (2014, in dezelfde serie kinderkunstboeken van Kunstmuseum en Uitgeverij Leopold), Het dierenboekje Mie (2021), Lettersoep (2016, Gouden Penseel) en Letterdromen met Do (2008, Zilveren Penseel). Naast haar werk als prentenboekenmaker is zij werkzaam in verschillende samenwerkingsprojecten op het gebied van performance, beeldend theater en beeldende kunst. 

Meer informatie
Kunstmuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41
2517 HV Den Haag

Quote

Uitgaan nu.nl

03 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching