Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Gierthoorn Evenementen - Jaarlijks organiseert het Gemeentearchief Steenwijkerland de Dag van de Geschiedenis. Dit jaar is dat in het pittoreske Giethoorn! Neem een kijkje bij een traditionele punterbouwer, loop mee met een interessante rondleiding door 't Olde Maat Uus of woon de boeiende lezingen van Dennis Worst en Klaas van der Veen bij.

Het bijzondere riet- en kraggenlandschap van Giethoorn was tot het jaar 1900 vrij onbekend. Door het afgraven van veen ontstonden er plassen en meren. Het veen werd gedroogd en er werd turf van gestoken. Huizen werden gebouwd op de kleine eilandjes en alles werd per punter vervoerd. De inwoners zetten het landschap naar eigen hand. Dat prachtige, nieuw ontstane landschap inspireerde vele Nederlandse kunstschilders. Willem Bastiaan Tholen legde Giethoorn eind 19e eeuw op zijn kleurrijkst vast. Door zijn schilderijen reisden vele anderen af naar Giethoorn om dit bijzondere landschap met eigen ogen te zien: Giethoorn werd ontdekt door het grote publiek!

Programma
10.00-12.00 uur: Rondleidingen bij punterbouwer Schreur en door Museum 't Olde Maat Uus
13.30 uur: Openingswoord door wethouder Trijn Jongman
13.45 uur: Lezing Dennis Worst: Giethoorn en de Oerkuinder
15.00 uur: Lezing Klaas van der Veen: Willem Bastiaan Tholen ontdekt Giethoorn

Goed om te weten

Parkeren
Volg de borden P2 Groen. U komt dan uit op een geasfalteerde parkeerplaats. Parkeren is hier gratis. Vanaf deze parkeerplaats loopt u via de Ds. T.O. Hylkemaweg rechtsaf het dorp in. De Doopsgezinde Kerk bevindt zich na ca. 200 meter aan de rechterkant, naast Museum 't Olde Maat Uus. Gebruikt u navigatie? Toets dan niet Binnenpad in, maar Wethouder Harm Molweg.

Praktische informatie
Datum: 14 - okt 2023
Tijdstip: 10:00 — 16:00
Locatie: Binnenpad 50,8355 BT Giethoorn
Kosten: Gratis
Tickets: Aanmelden is noodzakelijk via www.steenwijkerland.nl/dagvandegeschiedenis
Meer info: www.steenwijkerland.nl/dagvandegeschiedenis
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Quote

Uitgaan nu.nl

29 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching