15
Sun, Sep

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Door Pieter Van Maele, Nick De Leu - NLMagazine De Noord-Koreaanse Kim Jong-un reist heel graag per trein, maar wel in een hele bijzondere. Voor zijn eerste buitenlandse missie reist hij in zijn gepantserde groen-gele trein, die al jaren dienst doet voor zijn familie, naar Vladivostok voor een ontmoeting met Vladimir Poetin.

Een kleine 1200 kilometer spoor scheiden de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang van Vladivostok. In die Oost-Russische stad ontmoeten Kim Jong-un en president Vladimir Poetin elkaar met waarschijnlijk als doel de verdere wapenleveranties te bespreken.

Familietrein
Het was Kims grootvader Kim Il Sung die zich al tijdens de Koreaanse Oorlog (1950-1953) een groot treinfanaat toonde. Hij gebruikte een gepantserde trein als militair hoofdkwartier, en liet tussen heel wat legerbasissen spoorlijnen aanleggen, zodat hij van de ene basis naar de andere kon rijden zonder zijn hoofdkwartier te verlaten. Van vader Kim Jong-il wordt dan weer algemeen aangenomen dat hij leed aan een panische vliegangst, die hij zou overgehouden hebben aan een crash met een helikopter eind jaren 70. Het kan verklaren waarom Kim Jong-il het er in 2001 voor over had om in 24 dagen tijd een epische treinrit af te leggen van Pyongyang naar Moskou – ook toen stond Vladimir Poetin te wachten op het perron.

Kim Jong-un staat eveneens een lange reis te wachten. Vermoedelijk brengt hij zo’n 20 uur door op het spoor. Door zijn zware bepantsering kan de trein immers maar zo’n 50 kilometer per uur rijden. Ter vergelijking: een gemiddelde InterCity-trein van de NMBS rijdt zo’n 71 kilometer per uur, een boemeltrein tuft rond aan 50 kilometer per uur.

Kreeft, wijn, butlers en á la carte
Toch zal het Kim Jong-un op de rit niet schorten aan comfort. Op basis van rapporten van inlichtingendiensten, getuigenissen van hooggeplaatste ambtenaren en zeldzaam beeldmateriaal reconstrueerde The New York Times het leven aan boord van de trein. Die zou volgestouwd zijn met roze lederen fauteuils, hardhouten vloeren, moderne vergaderzalen en flatscreentelevisies.

Vooral tijdens de regeerperiode van Kim Jong Il waren er ook butlers in smoking en statige recepties in avondkledij op de trein. In zijn in 2002 uitgebrachte memoires Orient Express: Across Russia with Kim Jong Il schrijft de Russische regeringsfunctionaris Konstantin Pulikovski ook hoe Kim Jong-il met een druk op de knop levende kreeften kon bestellen, en hoe vanuit Parijs kisten vol bordeauxwijn werden ingevlogen. ‘Daarnaast waren een keur aan gerechten uit de Koreaanse, Russische, Chinese, Japanse en Franse keuken à la carte beschikbaar’, schrijft Pulikovski. Sloeg desondanks de verveling toch toe, dan stond een groep zangeressen tot zijn beschikking.

Hoeveel van die luxe-uitspattingen nog steeds van de partij zijn tijdens de nieuwe reis van Kim Jong-un is niet duidelijk – de Noord-Koreaanse autoriteiten geven maar met mondjesmaat informatie prijs over de activiteiten van hun leider. Maar de transportkeuze brengt ook anderen op ideeën: volgens The Washington Post verplaatst ook Vladimir Poetin zich de jongste jaren steeds vaker per trein uit veiligheidsoverwegingen.

Bron: De Standaard

Quote

Uitgaan nu.nl

15 september 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching