Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Den Haag Kunst & Cultuur VIDEO - ‘Sculpturen, foto’s en tekeningen omtrent sculpturen’, zo omschrijft Frank Van den Broeck zijn presentatie Vuur en Fictie in het Kabinet van museum Beelden aan Zee van 28 juli t/m 22 oktober 2023.

Hoewel Van den Broeck bekendheid geniet als tekenaar, maakt hij al sinds 1998 sculpturen, voornamelijk van tronies en koppen in diverse gemoedstoestanden die soms de volledige abstractie benaderen. Ze vinden hun oorsprong in zijn tekeningen die op hun beurt putten uit het persoonlijke reservoir aan ‘visuele’ ervaringen, herinneringen, artistieke- en literaire invloeden en kunstwerken uit heden en verleden: fictie. Die onuitputtelijke bron wordt dagelijks aangewakkerd door alles waar je geestdriftig van wordt: vuur.

Het experimentele- en improviserende ontstaansproces blijft doorgaans zichtbaar. Zo ontstaan motieven waarbinnen tegenstellingen een belangrijke rol spelen. Het levert spannende beelden op die, in het atelier gecombineerd met doorschijnende doeken of tekeningen theatrale opstellingen vormen. De sculpturen worden daarin nadrukkelijk opgevoerd als ‘acteurs’. Voor Van den Broeck vormt het spel met het materiaal, de objecten onderling en de subtiele variaties in schaal een belangrijk onderdeel van zijn kunstenaarschap. Voor u als kijker betekent dat geconcentreerd kijken en veelvuldig vergelijken. 

Biografie
Frank Van den Broeck (Eindhoven, 1950) volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te Den Bosch (1972- 1977) en vervolgens aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (1977- 1979). Naast zijn veelzijdige kunstenaarschap was hij werkzaam als docent. Zijn schilderijen, tekeningen en sculpturen bevinden zich bovendien in een groot aantal vooraanstaande Nederlandse museale collecties zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, Centraal Museum Utrecht, Teylers Museum Haarlem, Rijksmuseum Twenthe, Bonnefantenmuseum Maastricht en De Pont in Tilburg.

Vuur en Fictie
Frank Van den Broeck
28 juli t/m 22 oktober
museum Beelden aan Zee, Den Haag

Quote

Uitgaan nu.nl

02 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching