NLMagazine Natuur & Milieu - Het nieuwe teeltseizoen voor de akkerbouwers en veehouderijbedrijven is volop aan de gang, evenals de stikstofcrisis, de vervuiling van grond- en oppervlaktewater met chemicaliën, de teruggang van de biodiversiteit en de besluiteloosheid van het kabinet. Hoe de verschillende problemen effectief aangepakt worden, staat nog in de sterren geschreven.
Recent heeft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) een alarmerende adviesbrief aan de betrokken ministeries gestuurd: "De kwaliteit en kwantiteit van het oppervlakte- en grondwater in Nederland staan onder druk. Volgens de Rli zijn de drie belangrijkste factoren die het halen van de Kaderrichtlijn water- (KRW) doelen bemoeilijken: (1) een gebrek aan urgentiebesef, (2) een te grote vrijblijvendheid bij de keuze voor en het gebruik van beschikbare beleidsinstrumenten, en (3) een gebrekkige invulling en uitvoering van taken en verantwoordelijkheden”.
De genoemde factoren zijn ook voor andere sektoren van beleid heel toepasselijk. Zal het advies van de Rli na een welwillende ontvangst weer door de beleidsmakers terzijde gelegd worden?