Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Kunst & Cultuur - Grand Opening en Galerie De Schans presenteren 3 december de eerste editie van ‘Boekenkast67’ – een plek waar uitgevers bijzonder werk uit hun archief vertonen. Voor deze eerste editie hebben we de Franse kunstenaar Quentin Euverte, met zijn initiatieven Bakshish Publishing en ArchivesYanMorvan, uitgenodigd.

Quentin Euverte (1991) is een multidisciplinair Franse beelden kunstenaar. Zijn installaties zijn ontworpen en geproduceerd als ruimtelijke collages, met verwijzingen, of quotes, naar (populaire) cultuur en bestaand uit low-tech effecten. Het zijn kleine, clandestiene fabrieken die “micro-sociologieën” tonen. Naast dit (meestal) sculpturale werk, gebruikt hij publicaties als medium om in samen te werken met andere kunstenaars. Bij Boekenkast67 tonen we twee van zijn publicatie initiatieven.

ArchivesYanMorvan is een serie publicaties uit het archief van de gerenommeerde Franse fotograaf, journalist en schrijver Yan Morvan (1954). Hij is vooral bekend van zijn oorlogsfotografie, maar zijn werk beslaat, gefascineerd door menselijk conflict, een breed scala aan onderwerpen en culturen, veelal op het snijvlak van oorlog, seks en drugs.

Zijn werk heeft hem niet alleen internationale erkenning en roem opgeleverd, maar ook zware straffen: hij is twee keer tot de dood veroordeeld in Libanon, om uiteindelijk miraculeus te ontsnappen. Zijn werk voor 'Liberation' en 'Paris Match' over bendeoorlogen leidde ertoe dat hij werd gegijzeld en gemarteld door de seriemoordenaar Guy Georges.

Bij Boekenkast67 toont ArchivesYanMorvan zijn volle 50 jaar aan fotografie uit meer dan 100 tijdschriften en boeken, in tweemaandelijks uitgaves van de afgelopen vier jaar. De nieuwste toevoeging aan de serie ‘Les Forces du Mal’, over de Oekraiense invasie door Rusland, zal op 3 december in première gaan.

Bakshish Publishing is een uitbreiding van de artistieke praktijk van Quentin Euverte. Omdat samenwerking en verwijzingen een essentieel onderdeel van zijn persoonlijke werk zijn, gebruikt hij via Bakshish Publishing drukwerk als een medium om met andere kunstenaars samen te werken. 

Meer informatie
Beeldcredits: Yan Morvan
Zaterdag 3 december
19.00 – 22.00u
Galerie De Schans, Warmoesstraat 67, Amsterdam
De Boekenkast67 van Quentin en Yan blijft nog staan tot 24 december. In de boekenkast staan unieke publicaties van het ArchivesYanMorvan en Bakshish Publishing. De publicaties zijn te koop.

Quote

Uitgaan nu.nl

03 februari 2023

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching