27
Fri, Dec

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Better Future Now - 020 Amsterdam Evenementen - “Als je denkt dat je de quantummechanica begrijpt, dan heb je het niet begrepen”, aldus quantumgeleerde Richard Feynman.  Quantumcomputers zijn snel, krachtig en revolutionair, als je de experts moet geloven. Maar het mysterie rondom de technologie lijkt bijna wel kunstmatig gecreëerd en in stand gehouden. Het is tijd voor een goed gesprek over quantum.

Toepassingen en gevolgen
Wat zijn de mogelijke toepassingen voor de samenleving en de gevolgen daarvan? Wat hebben we er als mensheid aan? Welke problemen gaat de technologie voor ons oplossen? De Nederlandse overheid investeert de komende jaren € 615 miljoen om een leidende positie te verwerven op het gebied van quantumtechnologie. Maar waarom precies? Hoog tijd om eens te kijken naar de technologie vanuit een maatschappelijke bril.

Tijdens dit publieksprogramma, onderdeel van Better Future Now Festival, gaan we in gesprek vanuit verschillende invalshoeken. We krijgen een introductie in quantum, kijken naar impact op beleid en wie er straks aan de knoppen zullen zitten.

Programma
15:30 - Deuren open
16:00 - Start en introductie
16:15 - Mini talks over Quantum en toepassingen
17:00 - Paneldiscussie
18:00 - Einde programma, start borrel
19:00 - Einde borrel

Dit programma is onderdeel van Quantum Inspire. Een onderzoeksproject waarin Waag samen met gebruikers de implicaties van quantum computing voor de maatschappij verkent.

In het kader van het Quantum Inspire project zullen Waag en partners een reeks co-creatie workshops organiseren, waarbij studenten, kunstenaars en tech-minded burgers worden samengebracht en geïnspireerd. De eerste workshop ‘Quantum Inspire’ is gepland op 23 september. Twee andere volgen eind november 2022 en maart 2023. Ben je geïnteresseerd? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sprekers

  1. Deborah Nas is een bevlogen expert op het gebied van technologische innovatie en hoe onze maatschappij omgaat met technologische vernieuwing. In de afgelopen 25 jaar heeft Deborah met meer dan 100 grote en kleine bedrijven aan uiteenlopende innovatieprojecten gewerkt. Daarnaast werkt zij met investeerders en startups aan het creëren van een sterke product-markt fit.

  2. umaima Hajri is onderzoeker bij de Hogeschool Rotterdam en richt zich in haar werk op het snijvlak van kunstmatige intelligentie en ethiek. Zij onderzoekt hoe kunstmatige intelligentie op een verantwoorde en ethische manier toegepast kan worden. Haar expertise op het gebied van AI en ethiek bevatten belangrijke lessen voor ontwikkeling van kwantum technologie.

  3. Carlo Beenakker is hoogleraar theoretische fysica aan de Universiteit Leiden. Hij wordt gezien als een internationale top expert op het gebied van quantum fysica en een pionier in de nanowetenschap. Hij is de winnaar van de NWO-Spinozapremie 1999 en diverse andere prijzen.

  4. Andrija Pavlović is een pianist en componist geboren in Belgrado (Joegoslavië). Hij studeerde in Rostock en Belgrado en zijn promotiewerk is gebaseerd op het baanbrekende project “Quantum Music”. Pavlovic is al 20 jaar actief op het gebied van avant-garde, podiumkunsten en conceptuele kunsten. Met zijn collega, pianist Sonja Lončar, richtte hij in 2004 LP Duo op. Sinds 2014 vertalen ze kwantumconcepten naar geluid en muziek.

  5. Douwe-Sjoerd Boschman is conceptontwerper voor interactieve media en schrijver van de prentenboeken serie 'Stout Konijn'. Als spelontwerper creëert hij dwaalsporen door de natuur, maar ook e-learnings als de Nationale AI-cursus voor de Creatieve Industrie. In het kader van het Quantum Inspire project leidt Douwe-Sjoerd de co-creatie workshops en ontwikkelt hij educatief materiaal over kwantumcomputers.

  6. Paul van Leeuwen is auteur van het boek: Quantum Physics is not weird, en docent Academie voor Geesteswetenschappen in Utrecht. Daarnaast ontwikkelde hij de zeer populaire cursus kwantumfysica voor niet-fysici.

  7. Lieven Vandersypen is Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar Quantum Nanoscience aan de TU Delft en Director Research bij QuTech. Vandersypen geniet een wereldwijde reputatie vanwege zijn baanbrekende werk in quantum computing, de tak van wetenschap die zich toelegt op het ontwikkelen van een computer op basis van de mysterieuze verschijnselen van de kwantummechanica.

  8. Moderatie: Gijs Boerwinkel.

Quote

Uitgaan nu.nl

27 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching